Індексація пенсій щорічно: чому влада активно взялася за забезпечення пенсіонерів і до чого це призведе

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Намір проводити індексацію щорічно більше схожий на політичне рішення, яке свідчить про наближенння періоду виборів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи заяву прем’єр-міністра Володимира Гройсмана про намір уряду щорічно індексувати пенсії.

«Фактично, 2018 рік – останній без виборів. Уже починається підготовка. Йде намагання перетягнути на себе велику частину активних виборців, а це якраз пенсіонери. Тому звучать обіцянки про вирішення їхніх проблем, про покращення рівня забезпечення», – зазначив експерт.

Економіка диктує свої правила й проявляє свої принципи незалежно від того, які політичні гасла звучать та які цілі переслідуються певними угрупуваннями, додав він.

«Це свідчить про те, що передумов для індексацій немає. Найбільш імовірний наслідок таких індексацій в умовах, коли не зростає продуктивність праці, коли не здійснюються інтенсивні структурні зміни, що дозволять збільшити виробництво та реальний національний дохід, – виникнення дисбалансу між попитом та пропозицією на ринку, який буде автоматично компенсований зростанням цін, а значить, інфляцією», – пояснив економіст.

На його думку, таку гру вже неодноразово випробовували владні структури, очевидно, вважаючи її безпрограшною.

«Можливо, що ще є ті, хто в це вірить. Проте всі ігри з пенсійними підвищеннями без того, що про джерело цих додаткових доходів ніхто не знає, не мають жодного сенсу. Невідомо, звідки взяли кошти на індексацію навіть сьогодні. Про власні кошти Пенсійного фонду, які вони перебувають у гранично критичному стані, не може бути й мови», – уточнив експерт.

За його словами, навіть ті пенсійні зміни, які вже запроваджені, – це прогноз на багато років, що жодним чином не позначиться на поточній ситуації.

«Пенсійні виплати вимірюються багатьма десятками мільярдів. Такі заяви – суто політико-ідеологічні речі, які не мають жодних економічних підстав», – резюмував Володимир Сіденко.

Нагадаємо, про те, що Кабмін знайде можливості для збільшення пенсій, глава уряду Володимир Гройсман заявляв ще минулого року.

Додамо, що до кінця 2017 року прем’єр має намір підвищити пенсії військовим пенсіонерам. Повний перелік обіцянок Володимира Гройсмана –за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: