Пенсійна реформа: в чому суть та чи зміниться рівень життя українців

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

На рівень життя українських пенсіонерів ухвалення пенсійної реформи особливо не вплине. Те, що уряд видав за пенсійну реформу, не є реформою взагалі.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

Експерт наголосив, що пенсійна система залишається однорівневою, фактично радянською, тому, на його думку, це максимум «косметичний ремонт» пенсійної системи.

Він додав, що просто змінили умови виходу на пенсію та нарахування пенсій.

«Змінили умови виходу на пенсію, з 15 років мінімального пенсійного стажу пропонують відразу ж збільшити його до 25 років із січня 2018 року, а потім щороку додавати, й через 10 років термін мінімального стажу досягне 35 років. Це все пояснюється лише однією метою – зменшити кількість пенсіонерів, які мають право на отримання пенсій, і таким чином трохи зменшити дефіцит Пенсійного фонду», – пояснив Новак.

Економіст припустив, що ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду все одно не зможуть.

«Річ у тім, що в нас кількість пенсіонерів уже перевищує кількість легально працюючих українців, які сплачують пенсійні внески. За такого співвідношення за однорівневої солідарної системи неможливо перемогти дефіцит ПФ ніколи», – уточнив він.

«Саме завдяки цьому ані через 10 років, ані через 25 років дефіцит Пенсійного фонду усунути не вдасться», – констатував експерт.

За його словами, зміни дійсно були б реформаторськими, якби відбувся перехід на трирівневу систему з накопичувальними рівнями.

«Для цього потрібно вносити відповідні зміни до Податкового кодексу, передбачати, що частина заробітної плати має вноситися на обов'язковий накопичувальний рівень. Однак таких змін уряд якраз не пропонує», – резюмував Андрій Новак.

Рева обіцяє, що уряд забезпечить стабільну виплату пенсійСказано 26 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Нагадаємо, не відкладати законопроект про накопичувальну систему пенсійного забезпечення в уряді обіцяли ще минулого року.

Тим часом у Мінсоцполітики обіцяють забезпечити стабільну виплату пенсій та зменшити дефіцит Пенсійного фонду. Обидві обіцянки мають статус «у процесі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: