Не виходьте за межі: у Порошенка розповіли, що думають про конфлікт з Угорщиною та Румунією

Читать на русском
У БПП розповіли, якого вердикту чекають від Венеційської комісії після розгляду нового освітнього закону.

У «Блоці Петра Порошенка» переконані, що освітній закон буде схвалений Венеційською комісією, а Угорщина та Румунія грубо порушують європейські стандарти, намагаючись нав'язати Україні свою думку з приводу мовного питання.

Таку думку висловив «Слову і Ділу» народний депутат України Олександр Бригинець (БПП).

«Всі слова й заяви представників окремих європейських країн не мають жодного значення, тому що ці заяви політичні. Мають значення закони, норми та стандарти ЄС. Мають значення висновки Венеційської комісії з цього питання. А вони, я впевнений, будуть позитивними для нас. Тому що норми, вписані до закону про освіту, повністю відповідають ухваленим в Європі стандартам», – сказав Бригинець, коментуючи дискусії ПАРЄ щодо питання статті 7 українського закону про освіту, які відбудуться 12 жовтня.

Як відомо, дебати в ПАРЄ були ініційовані Угорщиною та Румунією, які вважають, що ця стаття обмежує право національних меншин в Україні навчатися рідною мовою.

Своєю чергою, Україна заявляє, що закон про освіту повністю відповідає Європейській хартії регіональних мов або мов меншин. Україна сама подала цей закон на розгляд до Венеційської комісії.

У понеділок, 9 жовтня, на зустрічі з керівниками організацій закарпатських угорців в Ужгороді голова МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що Будапешт ініціюватиме перегляд Угоди про асоціацію України з Євросоюзом через новий закон про освіту. Також він відмовився зустрітися з головою МЗС України Павлом Клімкіним для обговорення закону «Про освіту».

Депутат Бригинець вважає, що Європа сама має домогтися того, щоб країни-члени ЄС не порушували європейські стандарти.

«У цій ситуації очевидно, що Угорщина, намагаючись нав'язати Україні норми, які не відповідають європейським стандартам, намагається вийти за межі чинного в Євросоюзі законодавства», – зазначив він.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: