Скандал довкола закону про освіту: чи дійсно Україні є за що виправдовуватися

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог

У ситуації з положенням про мови навчання в українському законі «Про освіту» нашій державі немає за що виправдовуватися.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала юрист Ганна Маляр, передає «Слово і Діло».

«В Угорщині офіційною мовою освіти є угорська. Представники національних меншин мають право отримувати освіту на початковому та середньому рівні мовою своєї меншини. Для цього в Угорщині діють школи для національних меншин», – констатувала Маляр.

Експерт уточнила, що таким чином угорське законодавство обмежує права національних меншин, які не представлені в кількості, достатній для відкриття цілої школи.

Натомість, за її словами, український закон «Про освіту» дає можливість сформувати клас для дітей, що є представниками національної меншини.

«В такому разі є можливість навіть у невеликої кількості дітей навчатися своєю рідною мовою», – підкреслила вона.

Відмінниця уряду: як виконує обіцянки міністр освіти Лілія ГриневичСхоже, в уряді Гройсмана з’явилася відмінниця: Гриневич поки що не провалила жодної обіцянки на посаді міністра освіти.

«Ба більше, українське законодавство дає право навіть вищу освіту здобувати мовами національних меншин. Зокрема йдеться про статтю 7 закону «Про освіту», на відміну від Угорщини, де таке право гарантоване лише на початковому та середньому рівнях шкільної освіти», – наголосила юрист.

На її думку, українська делегація в ПАРЄ має апелювати до цього, тому що в цій ситуації Україні немає за що виправдовуватися.

«Наше законодавство саме в цьому питанні відповідає всім засадам поваги до корінних народів України та національних меншин», – резюмувала Ганна Маляр.

Як відомо, невдоволення низки сусідніх країн викликають деякі норми нового закону «Про освіту», які, на їхню думку, обмежують права їхніх меншин в Україні. Зокрема, суть у тому, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова – українська.

В Угорщині заявили, що блокуватимуть українські ініціативи в усіх міжнародних організаціях та пригрозили переглянути Угоду про асоціацію України з ЄС.

Як виконує обіцянки міністр освіти України Лілія Гриневич, можна подивитися за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: