Продовження особливого статусу ОРДЛО: для чого це потрібно та що чекає на Донбас

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Закон нічого не змінює й не вирішує. Це було необхідно, оскільки, продовжуючи дію закону, Україна уникнула звинувачень у тому, що виходить із Мінських угод в односторонньому порядку. Якогось іншого сенсу в продовженні статусу немає.

Про це коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи набуття чинності законом про продовження особливого статусу ОРДЛО.

«Україна таким чином підтвердила свою участь у Мінських угодах. Це ще один бік того, що відбулося. На врегулювання ситуації це жодним чином не впливатиме й нічого не змінить», – наголосив експерт.

За його словами, надалі все вирішуватиметься в рамках консультацій, переговорів у Нормандському форматі й за участю США.

«Крім того, зустріч Суркова з Волкером дає підстави сподіватися, що через рік можуть бути зрушення у вирішенні конфлікту. Тези про те, що немає нездоланних проблем у питанні формування миротворчої місії, дають такі підстави», – зауважив він.

Політолог уточнив, що безвідносно до закону в подальшому питання Донбасу вирішуватиметься в переговорному форматі.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв повернути ДонбасСказано 6 жовтня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Можливо, щодо Донбасу будуть якісь нові комбінації. Зокрема, щодо миротворців. Не виключено, що можуть вирішити ввести миротворчу місію частинами», – припустив він.

Експерт зазначив, що наразі продовження особливого статусу просто усунуло політичні перепони, які могли б виникнути.

«За інших обставин почалися б звинувачення в тому, що Україна вийшла з Мінських угод», – резюмував Володимир Воля.

Нагадаємо, згідно із законом, особливий статус продовжений до 10 жовтня 2018 року.

Тим часом президент Петро Порошенко пообіцяв, що поверне Донбас Україні. Додамо, що представити законопроект про відновлення територіальної цілісності держави він обіцяв ще в березні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: