Билися за Батьківщину? Як війна в Сирії знищує російських воєначальників

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Росія продовжує нести втрати в Сирії. Так, 6 жовтня з'явилася інформація про те, що в східній Хамі збитий ще один російський вертоліт. Доля екіпажу невідома, але не виключено, що люди загинули. Раніше ми вже повідомляли про те, що в Сирії загинули щонайменше 50 російських військовослужбовців. Серед них були й досить високопоставлені офіцери, втрата яких є дуже болючою для ВС РФ. Хто всі ці люди й чи багато видних офіцерів російської армії склали голови в закордонних військових авантюрах Кремля?

В даний час Росія веде дві війни за межами своєї території – в Україні та в Сирії. Присутність російських військ на території України Кремлем не визнається, тому більш-менш точно підрахувати кількість загиблих російських військових на території нашої країни не видається можливим.

Війна в Сирії є «офіційною», тому Міноборони РФ веде облік втрат і називає імена загиблих. Втім, швидше за все, цей список є неповним, тому що на офіційному рівні визнається присутність у Сирії російського авіакрила, а про «наземних фахівців» Кремль намагається замовчувати. Як повідомило російське видання «Комерсант», станом на кінець вересня Росія, визнала 38 своїх загиблих у Сирії (якщо підрахувати поіменно, виходить близько 50 осіб). Однак до цього списку не ввійшов полковник Валерій Федянін, що підірвався на фугасі в Дейр-ез-Зорі, в останній день вересня. То скільки ж високопоставлених російських військових загинули на сирійській війні?

Втрати в старшому офіцерському складі російська армія почала нести вже в 2015 році, через нетривалий час після втручання в сирійську війну. Так 24 листопада 2015 року турецькі ВПС збили російський фронтовий бомбардувальник Су-24М, який залетів на територію Туреччини. Командир бомбардувальника 45-річний підполковник Олег Пєшков і штурман Костянтин Мурахтін катапультувалися. Олег Пєшков загинув від вогню з землі під час приземлення, а штурмана евакуювали під час рятувальної операції. Підполковник Олег Пєшков за час служби освоїв п'ять типів літаків і налітав 1750 годин.

Чи почне Росія війну в Арктиці?Багаті запаси вуглеводнів і можливість збройного контролю Арктики є однією з причин військової активізації РФ і антиросійських санкцій у зв'язку з конфліктом в Україні. Захід розглядає Київ як інструмент тиску на Москву в цьому питанні, вважає журналіст Денис Попович.

3 лютого 2016 року Міноборони РФ повідомило про загибель у сирійській провінції Хомс російського військового радника, який потрапив під мінометний обстріл. Це був 42-річний підполковник Іван Черемісін – його смерть підтвердив сам Володимир Путін. За офіційною версією, підполковник Черемісін не брав участі в бойових діях, а займався навчанням сирійських військових. Разом із російським підполковником загинули четверо курсантів сирійської армії. У підполковника Черемісіна залишилися восьмирічний син і донька-студентка ВНЗ.

8 липня 2016 року бойовики «Ісламської держави» поблизу Пальміри збили російський вертоліт Мі-35М. Екіпаж: командир – полковник Ряфагать Хабібуллін і лейтенант Євген Долгін, загинули на місці. Полковник Хабібуллін – видатний російський фахівець. До поїздки в Сирію він командував 55-м окремим вертолітним полком російської армії полку і підготував 28 льотчиків до ведення бойових дій в складних умовах. Мав за плечима дві чеченські кампанії, участь в осетино-інгушському конфлікті, а також у війні в Грузії в 2008 році. На момент загибелі налітав більше 3300 годин, із них понад 2800 годин присвячувалися бойовим завданням. Володів усіма типами й модифікаціями вертольотів Мі-8, Мі-24, Мі-28 та вважався найбільш досвідченим пілотом російських ВПС.

7 грудня 2016 року в Алеппо загинув полковник Руслан Галицький, який перебував у Сирії як військовий радник. А до цього полковник командував у Бурятії 5-ю гвардійською окремою танковою бригадою.

3 травня 2017 року Міноборони РФ заявило про загибель в Сирії російського військового радника підполковника Олексія Бучельнікова. Це сталося в результаті снайперського обстрілу бойовиками одного з підрозділів сирійської армії, який займався бойовою підготовкою.

Війна в пустелі: чому коаліція не зможе знищити ІДІЛДенис Попович розповідає, що сьогодні собою являє ІД, які її методи й чому військова перемога над нею ще не означає знищення.

23 вересня 2017 року внаслідок мінометного обстрілу в Дейр-ез-Зорі загинув генерал-лейтенант Валерій Асапов. Ця людина безпосередньо була пов'язана з війною на Донбасі, тому що до поїздки в Сирію командував так званим 1-м «армійським корпусом» незаконної «ДНР». За неофіційною версією, висловленою російським блогером Анатолієм Несміяном (el-murid), який уважно відслідковує події на Близькому Сході, Асапов загинув іще раніше – 16 вересня, потрапивши в засідку. Разом з ним міг загинути ще один полковник – Рустем Абзалов.

І, нарешті, 1 жовтня 2017 року той же Несміян повідомив про загибель в Сирії полковника Валерія Федяніна, командира 61-ї Кіркенеської бригади морської піхоти Північного флоту. Він помер у Дейр-ез-Зорі від несумісних із життям поранень, підірвавшись на фугасі.

...Разом виходить 8 офіцерів – досить серйозних фахівців, втрата яких може позначитися на бойових можливостях російської армії. При цьому, вже 6 жовтня в соцмережах з'явилися повідомлення про те, що в Сирії, у східній Хамі, збитий російський вертоліт. Про долю екіпажу нічого не повідомляється, тому не можна виключати, що мартиролог загиблих російських полковників і генералів найближчим часом подовжиться.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: