Війна в Сирії: скільки військових втратила Росія

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У суботу, 30 вересня, виповнюється два роки зі дня вступу Росії у війну в Сирії. З цього часу російська армія дедалі глибше втягується в цю війну, яка, лише за офіційними даними, забрала життя 38 російських військових. Однак реальні втрати, скоріш за все, набагато більші. Ситуація дозволяє стверджувати, що РФ вплуталася в свій В'єтнам, вийти з якого буде значно важче, ніж увійти.

Два роки тому, 30 вересня 2015 року, Росія розпочала сирійську війну на боці урядових сил президента Сирії Башара Асада. На час російського втручання режим Асада програвав громадянську війну в своїй країні під натиском бойовиків ІДІЛ і збройних формувань сирійської опозиції. РФ перекинула до Сирії авіакрило, яке почало підтримувати урядові війська з повітря. За офіційними даними, російська авіація бомбила об'єкти ІДІЛ, однак сирійські опозиціонери заявляли, що удари завдаються по мирних сирійських містах, які не зайняті бойовиками ІДІЛ.

Свою участь у сирійських подіях президент РФ Володимир Путін пояснив необхідністю боротьби з тероризмом на боці міжнародної коаліції. В реальності ж однією з причин було бажання російської сторони відвернути увагу світової спільноти від проблеми Донбасу й прагнення «обміняти» Сирію на Крим і Донбас, домігшись зняття санкцій за вторгнення в Україну.

Спочатку участь Росії в Сирії обмежувалося лише авіаційним угрупованням, керівництво РФ запевняло, що не збирається вплутуватися в наземні бої. Втрат російська армія почала зазнавати майже відразу. Так, 24 жовтня 2015 року на авіабазі Хмеймім, де базується російська авіація, загинув 19-річний російський контрактник Вадим Костенко. Рівно через місяць після цієї події винищувачі турецьких ВПС збили над територією Туреччини російський фронтовий бомбардувальник Су-24М. Екіпаж із двох льотчиків катапультувався, але командир бомбардувальника 45-річний підполковник Олег Пєшков загинув у результаті вогню із землі.

Дуже скоро стало зрозуміло, що російське керівництво, м'яко кажучи, обманювало своїх громадян, коли говорило про те, що не вплутуватиметься в наземні бойові дії. Присутність російських «наземних фахівців» ставала дедалі більш явною й стала зовсім незаперечною після раптового відступу з Пальміри в грудні минулого року, коли бойовики ІДІЛ захопили обладнання та речі, що належать військовослужбовцям сухопутних сил російської армії.

Останніми днями в зв'язку зі спробою деблокади сирійського міста Дейр-ез-Зор, яку намагаються здійснити сирійські та російські військові, повідомлення про втрати в лавах російської армії приходять дедалі частіше. Найгучнішою подією була загибель генерал-лейтенанта ЗС РФ Валерія Асапова, який свого часу командував так званим першим «армійським корпусом» незаконної «ДНР», а в Сирії був командувачем 5-м армійським корпусом сирійської армії (ще одне свідчення активної участі російських «сухопутників» у сирійських подіях).

За офіційною інформацією, Асапов загинув під час мінометного обстрілу в Дейр-ез-Зорі, однак російський блогер Анатолій Несміян (el-murid), який уважно відслідковує події на Близькому Сході, вважає, що російське Міноборони приховало справжню інформацію про місце й час загибелі Асапова. «Я наводив посилання на регіональну пресу із Братська, де повідомлялося про похорон місцевого жителя сержанта Тарасюка. Він загинув 16 вересня. Його сестра розповіла, що разом із ним загинули генерал і полковник. У Росії багато генералів, але логічно припустити, що все-таки не настільки багато, щоб гинути в таких кількостях в одному місці. Цілком можливо, що йшлося саме про генерала Асапова. Але тоді дата його загибелі інша, можливо, місце й обставини також інші. Сестра загиблого сержанта повідомила, що він та офіцери потрапили в засідку під час руху ... Прізвище полковника, що потрапив у засідку разом із Тарасюком і (ймовірно) Асаповим, також відоме: Рустем Абзалов. Інакше кажучи, Міноборони, повідомивши про загибель генерала, приховало інформацію ще щодо двох загиблих», – повідомив Несміян.

Виходить, що приховуючи участь російських військових у сухопутних операціях на території Сирії, російське керівництво приховує також справжню інформацію про втрати. За даними російського видання «КоммерсантЪ», офіційно РФ визнала загибель 38 осіб у Сирії. Однак якщо підрахувати загиблих за прізвищами, виходить близько 50 осіб. Тому абсолютно не виключено, що реальні втрати ВС РФ у Сирії ще вищі.

Вдершись до України й вплутавшись у сирійські події, Росія отримала свій Афганістан і В'єтнам одночасно.

Така поведінка пояснюється дуже простими причинами. Росія розпочала війну в Сирії, щоб відвернути увагу від своїх дій у Криму та на Донбасі й «купити» зняття санкцій. Ця мета не була досягнута, але тепер і піти з Близького Сходу без «втрати обличчя» просто так не вдасться. Те ж саме стосується і Донбасу. Однак визнати свою повноцінну участь в обох війнах, як і відкрити повну інформацію про втрати теж не можна, оскільки це може викликати небажані, напередодні президентських виборів 2018 року, питання в суспільстві. Адже тоді доведеться пояснювати, яка мета обох воєн і причини, чому на них гинуть російські військовослужбовці. Вдершись до України та вплутавшись у сирійські події, Росія отримала свій Афганістан і В'єтнам одночасно.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: