Рік на посаді губернатора Миколаївської області: як виконує обіцянки Олексій Савченко

Читать на русском

Олексій Савченко – на сьогодні, мабуть, один із найбільш помітних і політично активних українських губернаторів. Після відставки з цієї посади Вадима Мерікова, прізвище якого заледве знали навіть жителі регіону, Савченко прямо-таки прикував увагу до своєї персони. Щоправда, не завжди ця увага була прикута до чеснот політика. Першим, завдяки чому українці про нього дізналися, стала його письмова робота на конкурсі губернаторів: припустившись величезної кількості граматичних помилок і відповідаючи на запитання тесту із космічною швидкістю, він примудрився його виграти. Громадськість одразу засумнівалася в чесності такої перемоги, але його це не зупинило. Вже за кілька днів майбутній губернатор з’явився на людях у футболці з зображенням виправлених граматичних помилок…

Вже потім з’ясувалося, що до участі в конкурсі на посаду губернатора Савченко встиг побувати на низці високих посад (був керівником відділу ГУ МВС у Києві, потім – топ-менеджером п’яти комерційних банків, першим віце-президентом «Київміськбуду» і главою «Укрспирту»), а з осені 2014 року – народним депутатом від «Блоку Петра Порошенка». А ще – що у новоспеченого голови ОДА дві вищи освіти, не рахуючи закінчені Київський військовий ліцей ім. Богуна та Інститут підготовки кадрів УБОП. Крім того, чиновника знають як великого прихильника спорту: президент ГО «Національна федерація самбо України», кандидат у майстри спорту з боксу й кікбоксингу, екс-власник футбольного клубу «Десна» – це також про нього.

Словом, і швець, і жнець, і на дуді гравець… Це все добре, але як Савченко виконує свої професійні обов’язки? Півроку тому миколаївська журналістка Тетяна Локацька детально проаналізувала відповідність заяв нового керівника області реальним справам, прийшовши до висновку що по багатьох напрямках губернатор узявся за справи бадьоро, але не скрізь вистачило його ентузіазму. Сьогодні, 6 жовтня, минає рік із дня його призначення, і з цього приводу «Слово і Діло» підготувало для вас інфографіку за основними показниками виконання обіцянок губернатора.

Отже, за рік, що минув, чиновник встиг роздати 14 обіцянок, з яких виконав лише 2. Разом з тим, і провалена обіцянка у Савченко всього одна. Решта – поки що мають статус «у процесі виконання». У його досьє на «Слові і Ділі» можна знайти 25 обіцянок, 9 з яких виконані й 5 провалені, але частину з них він дав у статусі народного депутата, тож звертаємо увагу лише на ті зобов'язання, які він узяв на себе як голова обласної адміністрації.

Попри обіцянку губернатора, миколаївські футболісти гратимуть на недоремонтованому стадіоніГубернатор Миколаївської області Олексій Савченко не зміг виконати обіцянку щодо реконструкції до кінця червня стадіону в міському парку «Перемога».

З чим Савченко точно впорався? Він, як і обіцяв у березні, виніс на найближчу сесію Миколаївської обласної ради питання визнання Росії країною-агресором та створив у обласній адміністрації посаду бізнес-омбудсмена.

Обіцянка, з якою губернатор не впорався, стосується його улюбленої тематики: чиновник, що так любить спорт, не зміг у відведений строк відкрити стадіон у парку «Перемога» (між іншим, основну арену місцевого футбольного клубу «Миколаїв»).

Серед зобов’язань Савченка, що нині перебувають у процесі виконання, аналітики «Слова і Діла» виокремили такі: побудувати навколо Миколаєва об’їзну дорогу, відновити у 2017 році роботу місцевого аеропорту та створити для активістів тренувальну базу, на якій вони зможуть отримати військову підготовку. Також із важливого, що ще має бути виконане: створити в області реабілітаційний центр для учасників АТО та підготувати регіон до безпроблемного входження в опалювальний сезон цього року.

Відзначимо, що Савченко нещодавно натякнув, що в Миколаївській області він всерйоз і надовго – до 2019 року: 27 вересня він пообіцяв піти з посади губернатора після наступних президентських виборів. Це «Слово і Діло» теж перевірить, коли прийде час.

В середньому голова Миколаївської ОДА дає 1-2 обіцянки на місяць, хоча і є досить публічною персоною. Найбільше обіцянок – 3 – «Слово і Діло» у нього зафіксувало в лютому цього року.

У рейтингу відповідальності губернаторів йому поки що високо піднятися не вдається: з 36% виконаних обіцянок (включно з депутатськими) він наразі на 14-му місці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: