Закон про реінтеграцію Донбасу: народний депутат розповів про перспективи ухвалення

Читать на русском
Тимчук розповів нові подробиці законопроекту про реінтеграцію Донбасу та озвучив перспективи його ухвалення.

Парламент затвердить законопроект «Про особливості державної політики щодо відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей України» щойно він надійде на розгляд до зали.

Про це «Слову і Ділу» повідомив народний депутат України, член комітету з питань національної безпеки і оборони, член робочої групи, яка розробляла законопроект, Дмитро Тимчук.

Нагадаємо, Україна завершила узгодження тексту законопроекту з нашими міжнародними союзниками. Під час узгодження проект документа був змінений. За інформацією джерел в Адміністрації президента України, документ буде поданий на розгляд Верховної Ради найближчим часом.

Законопроект закріпить статус Росії як країни-агресора, а також запровадить поняття «російська окупаційна влада». Також законопроект має посилання на 51 статтю статуту ООН. Таким чином, дії України на Донбасі визначаються вже не як антитерористична операція, а як самооборона. Це дозволяє вводити війська, застосовувати збройні формування в будь-який період на невизначений термін. Запускаються повноваження президента через розгляд Ради вводити війська, можливість запровадження надзвичайного стану, воєнного стану.

В Адміністрації президента зазначають, що законопроект необхідно затвердити вже цього пленарного тижня: 18 жовтня спливає термін дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу, й закон про реінтеграцію має набути чинності до цієї дати.

«Для нас було принциповим, щоб за підсумками узгодження тексту з нашими іноземними партнерами в проекті залишилися пункти, без яких цей закон не матиме сенсу. Про те, що Росія визнається країною-агресором, про те, що окуповані території називаються, відповідно, окупованими. За моєю інформацією, в законопроекті, який буде внесений до парламенту, ці принципові позиції залишаються», – сказав Дмитро Тимчук.

За його словами, «саме тому великих дискусій не буде, принаймні між фракціями, які спочатку підтримували й працювали над законопроектом».

«Це і БПП з «Народним фронтом». І опозиційні фракції, які підтримують проект, як, наприклад, «Самопоміч». Якщо його внесуть цього тижня до парламенту, дуже сподіваюся, що ми його затвердимо, – уточнив Дмитро Тимчук.

Нагадаємо, 2 жовтня представник президента у ВР Ірина Луценко розповіла, що законопроект про реінтеграцію Донбасу має потрапити до парламенту цього тижня.

Раніше заступник глави Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв заявив, що документ «практично готовий».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: