НАЗК не має доступу до всіх необхідних держреєстрів

Читать на русском
Експерти програми Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні з'ясували, до яких реєстрів не має доступу Нацагентство з протидії корупції.

Національне агентство з питань запобігання корупції не має доступу до всіх необхідних державних реєстрів, які забезпечили б процес повної перевірки електронних декларацій, і просить його надати.

Про це йдеться в звіті НАЗК на основі аналізу бізнес-процесів повної перевірки електронних декларацій, який провели експерти програми «Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні», повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

За його результатами підготовлений звіт, в якому вказується на проблеми, з якими доводиться стикатися в процесі проведення повної перевірки е-декларацій, та надані 85 рекомендацій щодо їх усунення чи вдосконалення процесу перевірки.

Відповідно до рекомендацій, покращення бізнес-процесів у НАЗК може відбутися після усунення зовнішніх обмежень, зокрема шляхом надання НАЗК доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення перевірок, та вдосконалення порядку проведення повної перевірки декларацій.

Для порівняння в звіті наводиться інформація про Румунське агентство з питань доброчесності (АNI), яке володіє доступом до всіх необхідних баз даних та щороку проводить близько 4 тисяч перевірок декларацій.

«Будучи в таких самих умовах, НАЗК зможе обробляти в декілька разів більше декларацій, ніж румунські колеги, зважаючи на кількість проведених на сьогодні повних і спеціальних перевірок декларацій за відсутності модуля верифікації та наявності доступу лише до 11 з 23 необхідних реєстрів та баз даних», – йдеться в повідомленні.

Експерти EUACI наголошують на необхідності запровадження обов'язкової формули обчислення необґрунтованих статків/незаконного збагачення як зобов'язуючої настанови для всіх зацікавлених сторін процесу повної перевірки декларацій, розслідування, провадження та судового розгляду справ щодо незаконного збагачення.

Водночас одним із невідкладних питань є запровадження електронної системи розподілу справ щодо повної перевірки декларацій та передача НАЗК функцій адміністрування реєстру е-декларацій.

Крім цього, експерти EUACI підкреслюють необхідність уповноваження НАЗК самостійно приймати внутрішні рішення щодо процедури й методів перевірки декларацій без реєстрації цих рішень у Міністерстві юстиції.

Нагадаємо, НАЗК взялося за декларації двох депутатів, ще на одного хочуть накласти штраф.

Раніше Нацагентсво анонсувало повну перевірку 300 е-декларацій.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: