У Порошенка розповіли, чи ухвалять цього тижня пенсійну реформу

Читать на русском
У фракції Блоку Петра Порошенка розповіли, коли чекати ухвалення закону про пенсійну реформу.
фото: пресс-служба БПП

Заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Олексій Гончаренко впевнений, що пенсійна реформа буде ухвалена цього тижня.

Про це він повідомив «Слову і Ділу», коментуючи перспективи затвердження законопроекту.

«Я не бачу жодних перешкод. Думаю, 5 жовтня реформа буде проголосована», – сказав заступник голови фракції.

Олексій Гончаренко зазначив, що до законопроекту було подано близько двох з половиною тисяч правок. «Наскільки я знаю, за більшістю з них депутати порозумілися з урядом. Тому твердження має пройти швидко. Наприклад, наша принципова пропозиція запровадити накопичувальну систему з 2019 або з 2020 року врахована», – зазначив народний депутат.

Раніше заступник голови департаменту комунікацій МВФ Вільям Мюррей на брифінгу у Вашингтоні зазначив, що твердження пенсійної реформи є «критично важливою умовою четвертого перегляду програми МВФ і України».

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман також закликав парламентарів затвердити реформу цього тижня. Своєю чергою, голова Верховної Ради Андрій Парубій висловив упевненість, що парламент зможе схвалити законопроекти щодо пенсійної реформи на засіданні 3 жовтня. «Думаю, що ми у вівторок проголосуємо за пенсійну реформу», – сказав Парубій.

Проте залишається відкритим питання, чи будуть враховані ключові правки парламентарів, подані протягом розгляду законопроекту в першому читанні та підготовки його до другого. 13 липня, коли парламент України ухвалив законопроект №6614 за основу, міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв парламентарям врахувати пропозиції депутатів. «Я вам обіцяю, що всі ці пропозиції, які зараз звучали ... знайдуть своє відображення в законі до другого читання», – заявив міністр.

Однак стурбованість змінами законопроекту висловили Міжнародний валютний фонд і Світовий банк, що надіслали відповідного листа уряду України.

Пенсійна реформа, зокрема, передбачає перерахунок пенсій з 1 жовтня 2017 року з використанням показника середньої зарплати в розмірі 3 764 гривні. Це забезпечить підвищення з 1 жовтня пенсій для значної кількості пенсіонерів.

При цьому уряд заявив, що готовий забезпечити перерахунок заднім числом. «Ми обіцяли, що з 1 жовтня відбудеться осучаснення пенсій. Якщо ВР навіть у середині жовтня це рішення ухвалить, ми проведемо осучаснення з 1 жовтня. У нас є всі необхідні технічні можливості зробити перерахунок заднім числом, тому виконаємо і власні обіцянки, і рішення парламенту», – заявив, зокрема, віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: