Пенсійна реформа в Україні: названі два варіанти розвитку подій

Читать на русском
У понеділок, 2 жовтня, буде вироблений остаточний варіант пенсійної реформи для подачі на друге читання.

У понеділок, 2 жовтня, відбудеться зустріч голів парламентських фракцій із керівництвом комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, а також представниками Кабміну, на якій буде вироблений остаточний варіант пенсійної реформи для подачі на друге читання.

Про це «Слову і Ділу» повідомив заступник голови фракції «Батьківщини» Сергій Соболєв.

Юлія ТимошенкоНародний депутат України
Тимошенко заявила, що «Батьківщина» не голосуватиме за пенсійну реформуСказано 18 вересня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

«На понеділок призначена чергова зустріч голів фракції з урядом і комітетом, де ми обговоримо остаточний текст та остаточний варіант, що буде внесений до зали. Тому що на сьогодні так і не зрозуміло, який варіант законопроекту буде в другому читанні. Наша фракція внесла цілу низку поправок, з якими погодилися і уряд, і комітет. Але зараз ми чуємо, що умова МВФ – ухвалити в другому читанні той варіант, який був розглянутий у першому», – розповів Сергій Соболєв.

Реформи осені: проти яких змін депутати голосувати не наважатьсяОчільник Кабміну наполіг, що вже цього тижня ВР має ухвалити дві реформи – судову та пенсійну. Чи впораються депутати з поставленим завданням, з’ясовували експерти.

За його словами, принциповими для фракції є питання індексації пенсій, коефіцієнта, який застосовується при нарахуванні пенсій, розрахунку пенсійного страхового стажу. «Ми свої поправки внесли. Подивимося в понеділок: якщо поправки будуть враховані – це одна історія. Якщо ні – навряд чи фракція підтримає законопроект», – сказав народний депутат.

Раніше директор СБ з питань України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен заявила, що законопроект №6614, підготовлений до другого читання з урахуванням поправок парламентарів, «був змінений так, що викликає значне побоювання як у СБ, так і в МВФ». Відповідні побоювання Всесвітній банк і Міжнародний валютний фонд висловили в спільному листі, надісланому уряду України.

Своєю чергою, на необхідності затвердження реформи в варіанті, опрацьованому з МВФ і СБ, наголосив також заступник голови департаменту комунікацій МВФ Вільям Мюррей. Виступаючи на брифінгу у Вашингтоні Мюррей закликав український уряд та Верховну Раду «забезпечити відповідність ухваленого пенсійного закону цілям реформи, які були опрацьовані з МВФ і Світовим банком».

При цьому реакція української влади на вимоги міжнародних донорів залишається невідомою.

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила законопроект №6614 за основу 13 липня. Пенсійна реформа, складовою якої є т. зв. «осучаснення пенсій», передбачає, зокрема, перерахунок пенсій з 1 жовтня з використанням єдиного показника середньої зарплати для призначення пенсій в розмірі 3 764,4 грн. Це, своєю чергою, означає збільшення пенсій для значного числа пенсіонерів.

Пенсійна реформа не передбачає підвищення пенсійного віку, однак пов'язує отримання пенсій із наявністю певного стажу роботи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: