Закон про освіту: Гриневич розповіла про результати зустрічі з міністром освіти Румунії

Читать на русском
Лілія Гриневич допускає збільшення кількості предметів у школах мовами національних меншин.

Україна може збільшити кількість предметів у школах, які викладатимуться мовами національних меншин.

Про це міністр освіти і науки Лілія Гриневич повідомила за результатами зустрічі з міністром національної освіти Румунії Лівіу Мар'яном Попом, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Українські новини».

«Я допускаю, що ми можемо обговорювати, якщо в нас будуть відповідні підстави для цього, збільшення частки предметів, яким можуть навчати мовами національних меншин», – сказала вона.

Зокрема, йдеться про можливе розширення кількості предметів на різних етапах навчання. Водночас міністр зазначила, що для цього має бути об'єктивне обґрунтування.

«Загалом домовленість у результаті зустрічі полягає в тому, що міністр освіти Румунії зустрінеться з керівництвом парламенту та прем'єр-міністром Румунії й розповість про ситуацію щодо імплементації закону», – сказала Гриневич.

Зустріч із румунським колегою Гриневич назвала дуже продуктивною.

«Домовилися про подальшу співпрацю щодо внесення уточнень до закону про середню освіту. Знято багато міфів, зокрема про те, що школи з мовами нацменшин будуть закривати», – наголосила українська міністерка і уточнила, що йдеться не про зміни до закону, а саме про уточнення щодо мовної статті.

За словами Гриневич, закон про освіту буде наданий на експертизу Венеційської комісії, а статтю, що регламентує питання мови в освіті, деталізують у законі про середню освіту та в навчальних планах.

Очільниця МОН також висловила сподівання, що висновок Венеційська комісія надасть до кінця осені, й він буде позитивним.

За даними МОН, на сьогодні в Україні мовами національних меншин навчаються близько 400 тис. дітей у 735 навчальних закладах. Як правило, в них українська мова вивчається як предмет. В Україні працюють 75 шкіл із румунською мовою навчання, в яких навчаються 16 тис. 139 дітей. Ще 4,1 тис. дітей вивчають румунську мову як предмет.

Як відомо, сьогодні, 28 вересня, набуває чинності закон «Про освіту», який спричинив хвилю протестів з боку Угорщини та Румунії.

Також Гриневич анонсувала переговори між Україною та Угорщиною щодо закону про освіту на 19 жовтня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: