Гастролі Саакашвілі Україною: де вже побував та що розповідав українцям «Великий Комбінатор»

Читать на русском

«Ні, це не Ріо-де-Жанейро. Це набагато гірше», – з таких слів почав би свою першу публічну промову на українській території Великий Комбінатор, якби опинився на місці екс-президента Грузії, екс-глави Одеської обласної адміністрації та екс-громадянина двох країн Міхеіла Саакашвілі. Саме цей послужний список та неймовірна публічна активність наштовхнули «Слово і Діло» на те, щоби провести паралель між політиком і героєм романів Ільфа і Петрова, що також славився неординарною біографією й ораторським талантом.

І хоча Саакашвілі й називає себе «старим революціонером», який «не планує збирати черговий Майдан», вдарити автопробігом… тобто політичним турне по бездоріжжю українського політичного болота йому це не завадило – навіть без громадянства.

Отже, де з моменту перетину кордону встиг побувати Саакашвілі і що при цьому він заявляв українцям? Турне екс-губернатора Одеської області стартувало 10 вересня у Львові. Там він зустрівся з мером міста Андрієм Садовим (який теж перебуває в опозиції до чинного президента) і пообіцяв, що захищатиме тих, кого влада спробує звинуватити в незаконному перетині кордону разом з ним.

13 вересня – Саакашвілі в Чернівцях. Тут, на батьківщині та вотчині Арсенія Яценюка він укотре нагадав, що думає про колишнього прем’єра, а заодно – й про його партію та партію президента.

15 вересня – екс-губернатор Одеської області зустрівся з жителями Херсона. «Бензин ваш, ідеї – наші», – сказав би Остап Бендер на місці Саакашвілі. Ну це якщо перефразувати його заяву про те, що він, хоч і не хоче брати уачсть у черговій революції, міг би допомогти з її організацією.

16 вересня – Саакашвілі в Івано-Франківську. Пообіцяв продовжити поїздки Україною, аби зібрати вимоги людей по всій Україні та згодом передати їх владі. «Ніякого прориву не було минулого тижня і не буде до Верховної Ради. В мене немає агресивних намірів. Я буду їздити країною», – заявив тоді політик.

17 вересня – екс-одеський губернатор у Вінниці. Закликав 17 жовтня приїхати до Києва на мирний мітинг.

19 вересня – Саакашвілі вже в Києві. Приїхавши під Адміністрацію президента, вимагав надати документи, на підставі яких його позбавили громадянства України.

Від любові до ненависті: друзі та вороги СаакашвіліВ Україні Саакашвілі має не лише власну політичну партію, але й потужну підтримку низки популярних політиків. «Слово і Діло» вирішило розібратися, хто підтримує Саакашвілі в Грузії та Україні і хто є його опонентом.

За день, 20 вересня, колишній грузинський президент у Дніпрі. В принципі, тут він не сказав нічого нового – вкотре критикував президента Порошенка.

21 вересня – Запоріжжя. Критикував чинну владу й обіцяв боротися з корупцією.

22 вересня – дорогою до столиці політик заїхав у Черкаси. Там він зустрівся з міським головою і жителями обласного центру. Ще раз розкритикував Банкову та заявив, що не має наміру обіймати жодну посаду в Україні (як тут не згадати бендерівське «Я не протягую лапу за кислим виконкомівським рублем!»).

25 вересня – Саакашвілі знову в Києві. Причому цього разу – вже з цілком конкретними вимогами, які він, як і обіцяв, почав збирати по регіонах країни. Так, наприклад, політик озвучив вимогу припинити блокування автомобілів «швидкої» із Нідерландів, які ніяк не доїдуть до Глухова.

Далі буде?..

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: