Розслідування «справи 2 травня» в Одесі: кого покарали?

Читать на русском

В результаті масових зіткнень між проросійськими і проукраїнськими активістами 2 травня 2014 року в Одесі загинули 48 людей. Від вогнепальних поранень загинули шестеро людей, вісім померли після того, як вистрибнули з вікон одеського Будинку профспілок і ще 34 загинули всередині будівлі від отруєння чадним газом та опіків під час пожежі. Ще близько трьох сотень в цей день постраждали в зіткненнях.

До третього травня 2014 го міліція затримала 172 особи, з яких 127 були заарештовані на час слідства, ще 45 відпустили під особисте зобов'язання. Однак під вартою вони пробули недовго – вже 4 травня 67 з них опинилися на волі після того, як екс-начальник обласної міліції Дмитро Фучеджі віддав вказівку звільнити їх під час штурму проросійськими активістами Приморського райсуду Одеси. Фучеджі фігурує не на одному десятку відеозаписів, на яких він очолює колону «антимайдану» 2 травня в Одесі і вже 8 травня втік в Придністров'я, а нещодавно отримав громадянство Росії, яка тепер відмовляється його видавати.

Від Будинків профспілок до «Вікторії»: найбільш резонансні пожежі в Україні за три рокиУ зв’язку з трагедією в дитячому таборі в Одесі «Слово і Діло» пропонує пригадати інші схожі випадки та дізнатися, хто був за них покараний.

Незабаром після подій почалися розслідування за трьома напрямками. Перше – чому міліція не втручалася в ситуацію і не намагалася зупинити озброєних вогнепальною зброєю активістів з обох сторін. При цьому в мережі є безліч відео, на яких збройні вогнестрілів аж до автоматів проросійські «куліковці» ведуть вогонь по проукраїнським демонстрантам під прикриттям міліції. До цього ж розслідування відноситься команда Фучеджі відпустити сепаратистів.

Другий напрямок розслідування – це робота співробітників ГСЧС під час пожежі в одеському Будинку профспілок: тоді, незважаючи на численні дзвінки та навіть вимоги чергового по управлінню внутрішніх справ, перша пожежна машина під'їхала до будівлі в кращому випадку через півгодини.

І третій напрямок розслідування стосується безпосередньо масових зіткнень в Одесі і пожежі в Будинку профспілок.

Детальніше про хронологію і результати судів над підозрюваними в організації масових заворушень – на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: