Від Будинків профспілок до «Вікторії»: найбільш резонансні пожежі в Україні за три роки

Читать на русском

Сьогодні в Одесі було неспокійно: засідання міської ради супроводжував мітинг і сутички, що за масштабами та запеклістю могли б скласти конкуренцію акціям протесту, що відбуваються в дні пленарних засідань Верховної Ради. Протестували під міською радою опозиціонери чинного мера Геннадія Труханова, однак, окрім звичних претензій до міського голови, сьогодні люті протестувальникам додали події кількаденної давнини. В ніч проти 16 вересня в Одесі згорів дерев’яний корпус оздоровчого табору «Вікторія», в полум’ї загинули троє дітей.

Того ж дня, ближче до вечора, штурмувати одеську мерію прийшли батьки постраждалих дітей та активісти від опозиції. Труханов пізніше пообіцяв виплатити родинам загиблих і постраждалих дітей матеріальну компенсацію. Також мер запевнив, що покарає винних у трагедії. Але, схоже, що останнє виконати буде не так уже й просто. Якщо подивитися на те, як в Україні в останні роки політики виконують такі гучні обіцянки, більш імовірним вбачається варіант, що про ці обіцянки забудуть одразу ж після того, як «уляжеться» суспільний резонанс щодо цієї справи. Так уже було неодноразово, причому подекуди в ситуаціях, навіть гірших, ніж трагедія у «Вікторії»…

Геннадій ТрухановМіський голова Одеси
Труханов запевнив, що сім'ї постраждалих в пожежі отримають матеріальну допомогуСказано 17 вересня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

19 лютого 2014 року масштабна пожежа охопила Будинок профспілок у Києві. Будівля опинилася в самому епіцентрі Революції Гідності, тож сильно постраждала. Живими вибратися з неї не змогли двоє людей. Судовий процес іще не завершений, під арештом за цією справою перебуває одна людина – екс-голова СБУ в Києві та Київській області Олександр Щеголєв. Йому інкримінують незаконне перешкоджання проведенню мітингів і демонстрацій, перевищення повноважень, завдання умисних тяжких тілесних ушкоджень та умисне вбивство.

За три місяці трагедія спіткала людей у іншому Будинку профспілок, цього разу – одеському. Там 2 травня 2014 року активісти «Антимайдану» ховалися від опонентів, і ті, й інші використовували вибухові суміші, результат – 48 людських життів, забраних пожежею. Суд триває, в рамках справи за організацію масових заворушень спочатку були затримані, а потім відпущені троє (Владислав Романюк, Сергій Корчинський, Максим Сакаулов), за посягання на територіальну цілісність затримані й наразі перебувають під арештом іще двоє (Сергій Долженков та Євген Мефьодов). Двоє з перелічених вище осіб – Сакаулов і Мефьодов – громадяни Росії. Із 15 осіб, що підозрювалися в причетності до організації масових заворушень, суд підозру зняв.

Трагедія в Одесі: випадковість чи закономірністьЧим насправді має завершитися розслідування щодо пожежі в дитячому таборі «Вікторія»? Олександр Радчук спробував проаналізувати політичний вимір та наслідки трагедії в Одесі.

Шестеро людей загинули через злочинну недбалість і численні порушення вимог техніки безпеки на базі нафтопродуктів БРСМ у Київській області 8 червня 2015 року. В цій справі досі не завершене слідство. Під арештом (домашнім) перебувають заступник директора нафтобази Юрій Швира та головний інженер підприємства Юрій Южанін. Їх звинувачують у порушенні правил безпеки на вибухонебезпечних об’єктах.

Трагедія, про яку говорили значно менше, але яка вражає не лише масштабами, але й тим, що відбулося після – пожежа в будинку для літніх людей у селі Літочки, що в Київській області. 29 травня 2016 року від вогню загинули 17 мешканців приватного закладу в Броварському районі. В це важко повірити, але на цю мить розгляд справи по суті досі не розпочатий, а єдиного підозрюваного, директора будинку престарілих Олега Дмитренка (який, до речі, є власником іще восьми подібних закладів), звільнили з-під арешту буквально через кілька днів після трагедії.

Величезних матеріальних і військових збитків завдала державі пожежа на складі боєприпасів у Балаклії на Харківщині. Вогонь знищив стратегічні запаси боєприпасів на найбільшому в країні складі, та найгірше те, що при цьому ще й загинули двоє людей. Слідство не завершене, про затриманих наразі нічого не відомо. Сама ж справа розглядається як замах на злочин і терористичний акт.

Загалом за останні три роки найбільше пожеж зафіксували в 2015-му – майже 79,6 тис. У 2016 році, за даними Українського НДІ цивільного захисту, їх було 74,2 тис. На третьому місці за «насиченістю» пожежами опинився 2014 рік (68,88 тис). Цьогоріч лише за перше півріччя було зафіксовано 41,3 тис. пожеж.

При цьому кількість жертв, на щастя, демонструє динаміку до зменшення: в 2014 році від вогню загинули 2246 людей, наступного року – 1947, у 2016-му – 1872, в першому півріччі 2017-го – 1005.

Що ж до матеріальних збитків, завданих пожежами, то найбільше їх нарахували за 2014 рік – 1,5 млрд грн прямих і 6,2 млрд грн побічних. За 2015 рік таких було 1,5 і 4,2 млрд грн, у 2016-му – 1,6 і 3,5 млрд грн відповідно. Прямі збитки від пожеж у першому півріччі цього року склали 1 млрд, побічні – 2,8 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: