Судова реформа: скільки українців ще довіряють судам та в чому суть змін

Читать на русском
Олександр Шульгадоктор соціологічних наук

Що може красномовніше проілюструвати необхідність судової реформи, ніж спроба двох суддів дати хабара в 300 тисяч доларів, щоб звільнити свого колегу від кримінального переслідування? І не просто комусь, а керівнику САП.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів доктор соціологічних наук Олександр Шульга, оцінюючи розгляд судової реформи.

«Прикладів, коли самі служителі Феміди завдавали нищівного удару по інституту суддівства, безліч. Це і «засівання» доларом, і зберігання грошей у банках, однак не тих, що є фінансовими установами, і безкарне п’яне керування – список можна продовжувати досить довго», – констатував Шульга.

За його словами, цілком логічно, що за таких обставин лише за останні 15 років кількість громадян, які не довіряють судам, збільшилася з 54% до 75%.

«Довіряють суддям нині лише 8%», – уточнив він.

«Більше того, відповідаючи на запитання про те, хто своїми діями (бездіяльністю) найбільше впливає на погіршення ситуації в нашій країні, порівняно частіше респонденти обирають винними керівників держави, політиків та олігархів. Шо важливіше – варіант «судді» (21%) набирає помітно більше, ніж варіант «криміналітет» (14%)», – підкреслив фахівець.

На його переконання, криза довіри до судової системи триває протяном майже всієї новітньої історії країни, й саме тому судову реформу можна назвати найголовнішою.

«Йдеться про справжню реформу судів, надання їм справжньої незалежності та очищення від корумпованих кадрів. Важливість цієї реформи в тому, що лише вона зможе повернути довіру до судової системи як незалежної, й лише за її успішного функціонування ми зможемо почати тривалий процес подолання правового нігілізму не тільки серед еліт, а й серед основної частини суспільства», – додав експерт.

Соціолог наголосив, що зараз майже 70% українців вважають, шо судова система має захищати права конкретних людей, а не інтереси держави.

«Вона й захищає. Однак цими конкретними людьми здебільшого виявляються аж ніяк не пересічні українці», – резюмував Олександр Шульга.

За даними «Слова і Діла», ще минулого року голова Мін'юсту Павло Петренко зобов'язався провести судову реформу.

Які фракції підтримують судову реформу та інші законодавчі ініціативи, читайте за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: