Скільки держава заробила на судових заставах?

Читать на русском

Поняття застави за чергового чиновника або політика вже міцно оселилося в свідомості українців. «Слово і Діло» розібралося, скільки грошей надійшло на рахунки Держказначейства завдяки заставам за підозрюваних.

За останні кілька місяців у всіх на слуху були кілька великих справ, причому не всі вони – суто корупційні. Так, за цей час суди встигли призначити застави депутатам Михайлу Добкіну у справі про виділення земельних ділянок у Харкові, а також Бориславу Розенблату та Максиму Полякову в «бурштиновій справі».

Крім того, черговою яскравою ілюстрацією роботи українських суддів стало рішення Солом'янського райсуду не вилучати до скарбниці держави 100 мільйонів застави за одного відомого дзюдоїста з британським паспортом і традиційною для української політики любов'ю полежати під ковдрочкою в залі суду.

Величенькою стала застава за «опоблоковця» Добкіна в розмірі 50 мільйонів гривень, хоча нардеп із нудним обличчям протестував проти такого драконівського рішення суду й запевняв, що таких грошей у нього немає.

Однак дуже скоро гроші знайшлися у Вадима Новинського і екс-регіонала Бориса Колесникова (30 і 20 мільйонів відповідно). Їхнє фінансове становище Добкін охарактеризував як «мої товариші, у яких є фінансова можливість, і у них ці гроші задекларовані».

Своєю чергою, для вже позафракційного Розенблата суд призначив заставу в розмірі 7 мільйонів гривень, заставу за нього вносила родина.

На цьому фоні розмір призначеної судом застави депутату «Народного фронту» Максиму Полякову виглядає якось навіть несолідно – всього 300 тисяч гривень, проте перспективи, що вона потрапить до скарбниці, досить райдужні: Поляков уже відзначився небажанням носити один модний високотехнологічний аксесуар і не горить бажанням здавати закордонні паспорти, тому прокурори вимагають вилучити його заставу на користь держави.

За головного редактора «Страни.ua» Ігоря Гужву, підозрюваного у вимаганні 10 тисяч доларів, суд попросив заставу в понад півмільйона гривень, які за нього внесла його заступниця.

Ще 2 мільйони застави заплатила за директора Львівського бронетанкового Романа Тимківа його сестра. Його підозрюють у причетності до цікавої схеми із закупівлями неробочих і старих танкових двигунів під виглядом нових. Сам Тимків продовжує роботу на посаді директора заводу й запевняє, що він чистіший за сніг.

У 10 мільйонів гривень оцінили судді заставу за одного з головних фігурантів «газової справи» Онищенка Валерія Пісного, причому, хто саме вніс за нього гроші, неясно. Прокуратура вже намагалася збільшити суму застави до 50 мільйонів, однак апеляційний суд скасував попереднє рішення суду.

В цілому сума застав за перші півроку 2017-го вже перевищила показник минулого року, і якщо масштабні справи будуть потрапляти до суду з такою ж періодичністю, має шанси перевищити торішні показники вдвічі.

Що стосується повернення заставних коштів, то в 2016 році з внесених 436 мільйонів в казну було вилучено лише 18,5 мільйонів, ще 181 мільйон повернули фігурантам справ. Ще 236 з гаком мільйонів все ще перебувають на рахунках управлінь Державної судової адміністрації та судів у Держказначействі, оскільки розгляд справ за ними ще не завершений.

За перші півроку 2017-го в дохід держави перейшло майже в п'ять разів менше коштів, ніж у минулому році – лише 3,6 мільйона, при цьому темпи повернення застав приблизно такі ж самі – 95 мільйонів за шість місяців.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: