Виступ Порошенка в ООН: показові тези та приховані мотиви

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Нічого нового не прозвучало. Виступ президента був досить рівним, передбачуваним та без гострих моментів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи виступ президента України Петра Порошенка на Генасамблеї ООН.

«Демонстрація російських паспортів, заяви про формат миротворців, підтримка реформи ООН – все було прогнозованим. Однак показовим було звернення Порошенка до Радбезу ООН щодо миротворців та прохання до генсека ООН про направлення оціночної місії», – констатував Воля.

«Цей прийом вказує на те, що президент покладається на висновки, яких може дійти оціночна місія. Саме в цьому є прихований сенс. Так, завдяки місії Порошенко зможе зняти критику із себе в разі, якщо кінцевий формат місії ООН відрізнятиметься від початкового українського варіанту», – продовжив експерт.

На його думку, саме оціночна місія дає можливість АП у разі чого апелювати до того, що «таке рішення щодо миротворців є рішенням і висновком ООН».

Виступ Трампа в ООН: чим стурбовані в РФ та в чому користь для УкраїниПрезидент США Дональд Трамп виступив зі своєю першою промовою на Генеральній асамблеї ООН. Що стало головним акцентом, розповіли експерти.

Щодо демонстрації паспортів, то, за словами політолога, це є доказом того, що якась частина російських військ перебуває на території ОРДЛО.

«Світу й так зрозуміло, що існує агресія від РФ. Це доказ того, що інтервенція є. Навіть якщо це не офіційні підрозділи, а росіяни чи іноземці, які в'їжджають з РФ, це означає, що російська влада їх пропускає, а якщо пропускає – значить, засилає. Тому «їх там немає» спростовано», – додав він.

Політолог наголосив, що Генасамблея – це загальнополітичні дебати.

«Минулого тижня також говорили про війни, конфлікти, агресію. Азія, конфлікти на Близькому Сході, в Північній Африці. Кожен із лідерів країн виходив і говорив про свою проблему. Представник Палестини озвучив важливі речі, їхні проблеми. Макрон, Трамп – кожен хотів донести свою ідею. Промова президента України була важливою, але не стала чимось надзвичайним», – резюмував Володимир Воля.

Сьогодні Петро Порошенко зустрінеться з президентом США Дональдом Трампом у Нью-Йорку о 17:30 за київським часом, переговори триватимуть близько години.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: