За миротворців: які партії сьогодні грають за правилами Кремля

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Під час засідання Погоджувальної ради серед парламентських фракцій очевидними були розбіжності в питанні появи «блакитних касок» на Донбасі. Так, «Самопоміч» відкинула ініціативу як таку, в «Народному фронті» висловилися проти російського варіанту резолюції, а ось в «Опоблоці» в терміновому порядку зажадали введення миротворців, навіть якщо вони працюватимуть на лінії розмежування.

Політичну оцінку позиціям партій дали експерти.

«Позиція кожної з партій щодо ініціативи введення миротворців – це свідчення залежності головних політичних донорів від російського ринку, тому вони й танцюватимуть під російську дудку до останнього подиху. З цим нічого не поробиш», – розповів політолог Володимир Цибулько в коментарі «Слову і Ділу».

Експерт зауважив, що «Опоблок» боїться зізнатися в тому, що окупована територія в нинішньому вигляді просто дозволяє поки створювати ілюзію наявності широкої підтримки, нібито на частині окупованої території ще є електоральний резерв, хоча насправді резерву в них уже немає.

Юрій БойкоНародний депутат України
Бойко пообіцяв затвердити Національний план відродження ДонбасуСказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Після того терору, якого завдали населенню, на виборах це населення покаже свою позицію щодо Партії регіонів, як би вона не називалася сьогодні. Скоріш за все, це своєрідний страх, страх злочинця перед помстою жертви», – додав він.

Політичний експерт підкреслив, що позиція «Опозиційного блоку» щодо миротворців нічого не означає.

«Їхня позиція не змінює історичну логіку подій. Це, скоріш за все, спроба погратися в міфологічний мир», – уточнив Цибулько.

Коли «Опоблок» заявляє, що війну потрібно припиняти, то ніколи не уточнює, що потрібно здати окуповані території Путіну. Вони ніколи не говорять, яким чином припиняти війну.

«Це типово російська фішка, до якої вдаються Савченко, Наливайченко, Гриценко, Тимошенко та, як не дивно, Саакашвілі. Вони говорять про те, чого хочуть, але ніколи не згадують про шлях досягнення мети», – резюмував Володимир Цибулько.

Відзначимо, що ще в 2014 році, будучи кандидатами в народні депутати, Юрій Бойко (нині голова «Опоблоку») та Сергій Льовочкін (його заступник) обіцяли затвердити Національний план відродження Донбасу. Обидва політика не дотримали слова, а обіцянка досі має статус «не виконано».

Сергій ЛьовочкінНародний депутат України
Льовочкін пообіцяв затвердити Національний план відродження ДонбасуСказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Докладніше про те, які законопроекти фракції підтримають, а за які зміни політсили голосувати не будуть, читайте за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: