Оборонний бюджет-2018: скільки коштує українська армія та на що витратять гроші

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Згідно з держбюджетом-2018, фінансування сфери національної безпеки і оборони збільшили на понад 20 мільярдів гривень. Більшу частину цих грошей отримає Міноборони.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Гроші для ЗСУ. Чи зможе армія витратити найбільший бюджет» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

«У бюджеті 2017 року на модернізацію та закупівлю озброєнь і військової техніки було виділено 6,4 мільярда гривень», – нагадав експерт, уточнивши, що згідно з бюджетом 2018 року, Міноборони планує отримати на ці цілі близько 15-16 мільярдів.

«Кошти планують витратити на закупівлю новітніх танків «Оплот» (близько 5 мільйонів доларів за одиницю), оснащення армії новітніми засобами радіоелектронної боротьби й безпілотними комплексами, прийняття на озброєння нових ракетних комплексів, наприклад, ракетного комплексу «Вільха», який зараз активно випробовується», – продовжив Попович.

Експерт додав, що заплановане й підвищення зарплат військовослужбовців.

Загалом, якщо пропозиції Кабміну будуть підтримані парламентом, то в 2018 році армія отримає найбільший бюджет за всю історію існування.

«Він дійсно дозволить хоча б у невеликих кількостях перейти до закупівель нової зброї, а отже, почати технічне переоснащення армії. Крім того, бюджет, скоріш за все, дозволить підвищити грошове утримання військовослужбовців, а значить, покращити їхню мотивацію», – припустив фахівець.

За його словами, за всю свою історію ЗСУ жодного разу не вдалося домогтися збільшення витрат того рівня, якого просило відомство.

«Найчастіше вимоги військових урізалися вже на рівні обговорення бюджету в Мінфіні. На потреби армії проектом бюджету 2018 року пропонується виділити 83,3 мільярда. Але якщо врахувати, що ще минулого року критична потреба у фінансуванні ЗСУ становила 85 мільярдів гривень, то цього недостатньо», – пояснив Попович.

Воєнний час: із чим пов'язаний позачерговий призов та чи потрібна Україні контрактна арміяВійськовий експерт пояснив, із чим пов'язаний позачерговий призов до армії та чому в Україні має бути змішаний тип армії.

Експерт нагадав, що світовий досвід пропонує розраховувати потреби армії за такою формулою – 10 мільярдів доларів на 100 тисяч військовослужбовців.

«Оскільки чисельність ЗСУ становить близько 250 тисяч осіб, легко підрахувати оптимальний рівень фінансування за цією формулою – близько 25 мільярдів доларів», – зазначив журналіст.

На його думку, в питанні фінансування є ще один суттєвий момент, а саме невиконання державного оборонного замовлення, яке набуло хронічного характеру.

«За інформацією члена комітету з питань нацбезпеки і оборони Дмитра Тимчука, через це армія на передовій не може отримати новітнє обладнання. Зокрема, в 2016 році держпідприємства почали працювати над держоборонзамовленням у травні, а в 2017 році станом на початок липня ця робота ще не розпочалася. Однією з причин є бюрократія при реалізації вже затвердженого держзамовлення. Наприклад, затягують підписання договорів. У підсумку техніку не отримують вчасно», – резюмував Денис Попович.

Докладніше – в матеріалі «Гроші для ЗСУ. Чи зможе армія витратити найбільший бюджет».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: