Воєнний час: із чим пов'язаний позачерговий призов та чи потрібна Україні контрактна армія

Читать на русском
Іван Якубецьвійськовий експерт

Позачерговий призов до армії пов'язаний із тим, що попередній призов пройшов не настільки вдало, як потрібно було. По-друге, очевидно, в Генштабі прорахувалися з необхідною кількістю людей, яких необхідно призивати на строкову службу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт Іван Якубець, оцінюючи позачерговий призов до армії.

«Прорахувавши всі помилки, зараз стало зрозуміло, де є серйозні прогалини. Дійсно, призов до армії має бути щонайменше двічі на рік, але в тому, що він буде чотири рази, немає нічого дивного», – констатував Якубець.

«Призивати потрібно хоча б 25% від чисельності ЗСУ за один призов. Якщо ЗСУ 200 тисяч, то призов щороку має бути 40-50 тисяч осіб. В іншому разі ми не встигнемо підготувати резерв, а строкова служба має на меті військові навчання, а потім – службу в резерві. Виходить, резерв 16 тисяч чи 12 тисяч, як було, – це крапля в морі. Мабуть, наразі влада розуміє, що ситуацію потрібно виправляти, тому й буде 4 призови. Важко таку компанію провести за кілька разів», – пояснив він.

Експерт наголосив, що цей призов не варто вважати мобілізацією.

«Коли оголошують мобілізацію, то йдуть резервісти. Молодь також може призиватися, але направлятимуть її до навчальних центрів. Цей призов не означає підготовку до мобілізації», – зазначив він.

Позачерговий призов до армії – це латання дірок та посилення стану бойових частин, на яких найбільше навантаження сьогодні.

«В першу чергу йдеться про сухопутні війська, на яких зараз головне навантаження на сході України», – уточнив він.

Експерт наголосив, що Україна потребує армії комбінованого комплектування.

«Контрактники мають служити разом зі строковиками. Змішана система дозволяє використовувати контрактників на більш кваліфікованих посадах, а строковиків – на менш кваліфікованих. Як би це не звучало, але Україна – небагата держава, тому потрібно здешевлювати армію. Це не означає, що армія не потребує коштів. Німеччина – забезпечена країна, але має змішану армію. США можуть дозволити собі контрактну армію з їхнім бюджетом, а Україна – ні», додав Якубець.

Бойові роботи в армії: на що здатна УкраїнаЖурналіст Денис Попович розповів про напрацювання українського воєнпрому, що стосуються роботів і роботизованих комплексів.

Крім того, спеціаліст зазначив, що регулярна армія – лише на один бій.

«Це армія на одну військову операцію. Військова операція – два-три тижні. Потім армію перебили «Градами» й потрібно комусь ставати на захист держави. Кому? Це війна, і якщо ми хочемо навіть не перемоги, а хоча б не дати ворогу перемогти, то потрібно державу та ЗСУ готувати до воєнних дій, а не розраховувати, що контрактники із зарплатами по 10 тисяч гривень всіх врятують і захистять», – проаналізував Іван Якубець.

Нагадаємо, два роки тому президент України Петро Порошенко запевнив, що негайно оголосить мобілізацію за умови загострення ситуації на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: