Українську поліцію навчать протидіяти масовим заворушенням

Читать на русском
Українських правоохоронців навчатимуть за скандинавською моделлю, яку розробила шведська поліція після масових заворушень у Ґетеборзі 2001 року.

У рамках програми підготовки командного складу підрозділів поліції з охорони громадського порядку консультативна місія ЄС проведе в Україні тренінги.

Про це повідомив очільник Консультативної місії ЄС Кястутіс Ланчінскас, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Європейську правду».

У першому пілотному тренінгу з 25 вересня візьмуть участь 22 командири. Курс передбачає підготовку командирів трьох рівнів: стратегічного (відповідає європейському «золотому»), операційного – «срібного» та тактичного – «бронзового».

Українських правоохоронців навчатимуть за так званою «скандинавською моделлю», яку розробила шведська поліція після масових заворушень у Ґетеборзі 2001 року.

«Був врахований досвід поліцейських служб Великої Британії, Нідерландів і Німеччини, а найбільше – досвід сусідньої Данії. Але одночасно, щоб визначити найкращу тактику охорони громадського порядку на різноманітних масових заходах, шведська поліція почала співпрацювати з європейськими вченими та дослідниками, зокрема з експертами з питань психології натовпу», – пояснює Ланчінскас принципи функціонування «скандинавської моделі».

Бурбак обіцяє підвищити зарплату поліцейськимСказано 6 вересня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Шведська модель виявилася успішною, деякі її елементи використовують поліцейські служби інших країн Європи

Водночас нова українська модель не буде повністю «скандинавською». Вона буде українською, але базуватиметься на методах, ефективність яких уже перевірена в інших країнах, і буде орієнтованою на захист прав людини.

«Головним принципом скандинавського підходу є так зване «сприяння», тобто роль поліції полягає в тому, щоб гарантувати захист прав учасників мирного зібрання, а не в обмеженні їхніх прав», – пояснює Ланчінскас.

Напередодні Служба безпеки України провела масштабні антитерористичні навчання в Харкові.

Також українські та американські фахівці проведуть на Запорізькій АЕС спільні навчання з реагування на умовну радіаційну аварію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: