У Москві та Санкт-Петербурзі пройшли акції на підтримку кримських татар

Читать на русском
Зокрема, вони виступили за передачу на материкову Україну з анексованого Криму засудженого до 8 років колонії Ахтема Чийгоза.

У Москві російські активісти з групи «Стратегія-18» провели акцію на підтримку кримських татар.

Про це повідомляє «Радіо Свобода», передає «Слово і Діло».

Зокрема, вони виступили за передачу на материкову Україну з анексованого Криму засудженого до 8 років колонії Ахтема Чийгоза.

«Ми вимагаємо, щоб громадянина України Чийгоза екстрадували в Україну. І якщо він щось зробив не так, щоб його судили за українськими законами», – сказала одна з ініціаторів акції Віра Лаврешина.

На заході розгорнули плакат зі словами «Крим – це Україна» й завершили акцію гаслом «Слава Україні! Героям слава!».

Низка активістів також виступили у відеозверненні щодо кримця Рената Параламова, якого катувала ФСБ у Криму.

За словами Лаврешиної, за акцією стежили російські силовики.

Чубаров закликав Україну та світ вести переговори з Путіним лише за однієї умовиНа думку Чубарова, уряди України й західних країн не мають сідати за стіл переговорів із Путіним, якщо при цьому не порушується питання про звільнення кримських політв'язнів.

Напередодні, 18 вересня, близько десятка громадських активістів вийшли ввечері на Невський проспект у Санкт-Петербурзі, продовжуючи безстрокову акцію протесту проти політики російської влади щодо кримських татар, яку громадські активісти вважають дискримінаційною.

Активістка петербурзького демократичного руху «Солідарність» Ольга Смирнова підкреслила, що Чийгоз є «знаковою фігурою». Суворий вирок йому вона вважає вироком «здоровому глузду та національній гідності самої Росії».

Смирнова також нагадала про випадки тортур і викрадення людей в анексованому Криму й навела як приклад ситуацію кримця Рената Параламова, якого 13 вересня відвезли в невідомому напрямку люди в масках і без розпізнавальних знаків після обшуку в його будинку, після чого він повідомив про тортури та вибивання свідчень. На думку Смирнової, такі дії є «поверненням до сталінської практики».

Учасники пікету висловили думку, що ці переслідування стали прямим наслідком анексії Криму, й російські громадяни мають рано чи пізно усвідомити спільну відповідальність за дії влади країни.

Нагадаємо, 11 вересня в окупованому Криму заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза засудили до 8 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму.

Кількома днями пізніше кримця Рената Параламова, якого напередодні відвезли в невідомому напрямку люди в масках, знайшли на автовокзалі Сімферополя. Він був сильно побитий – «до нерухомого стану».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: