Ротація членів НКРЕКП: чи є шанс отримати незалежного регулятора

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Вовк як уособлення регулятора є неприйнятною кандидатурою. Він має бути відсторонений, оскільки просто штампує те, що вигідно олігархічним угрупованням.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань енергетики, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, оцінюючи ймовірність ротації в НКРЕКП.

«Річ у тім, що згідно з ухваленим законом про регулятора, має відбутися ротація. Однак олігархічні угруповання хочуть зберегти всіх діячів на позиціях. Тому пропонуються різні комбінації, мовляв, парламент навряд чи досягне консенсусу щодо призначення своїх двох членів, а от уряд і президент зможуть заповнити свою квоту», – зазначив Гончар.

За його словами, незважаючи на те, чи зможе парламент заповнити свою квоту, а це два члени, комісія буде дієздатною.

Маски-шоу від НАБУ і обшуки у справі Роттердам+: чому НКРЕКП може перетворитися на недієздатний органУ Міненерго ще взимку говорили, що «Роттердам+» не працює і не працював, хоча критика до розрахунку формули була з початку її впровадження. Чи будуть якісь наслідки для НКРЕКП після обшуків – розповіли експерти.

«Буде кворум, а отже, комісія буде дієздатною. Два представники уряду, один – президента. Ось таких спекулятивний задум, щоб просто обійти європейські норми закону про незалежного регулятора», – констатував експерт.

«Відповідно, в подальшому, прикриваючись цим європейським фасадом, свавілля в Нацкомісії триватиме», – резюмував Михайло Гончар.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко затвердив план ротації членів НКРЕКП у березні цього року.

У квітні сам очільник НКРЕКП Дмитро Вовк заявив, що його відставка вже затверджена, та анонсував, що в листопаді мають звільнитися ще два члени комісії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: