Маски-шоу від НАБУ і обшуки у справі Роттердам+: чому НКРЕКП може перетворитися на недієздатний орган

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Не залишилося жодної серйозної компанії, де б правоохоронні органи не влаштовували «маски-шоу». Але ось важко буде згадати, хто опинився під судом. З боку НАБУ – це спроба показати: «У нас триває якась боротьба з чимось». Вони вважають, що в цьому полягає їхня робота.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи проведення НАБУ обшуків в Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), у справі Роттердам+.

«З одного боку, це спроба показати, що якась боротьба з маніпуляціями ведеться. Друга частина – деяким доволі впливовим людям не подобається формула Роттердам+, яка, за великим рахунком, спрямована на підтримку «гаманця» однієї фінансової групи, а в енергетиці їх багато. По-третє, надто вже ситуація довкола формули на слуху. Тим паче, що реакція громадськості аж ніяк не на користь голови Нацкомісії Дмитра Вовка», - аналізує Рябцев.

За словами експерта, до формули давно були претензії, і вона дійсно щонайменше дивна.

«Тим не менше, вкрай малоймовірно, що НАБУ знайде будь-які документи, які б підтверджували провину будь-кого з членів НКРЕКП в цій справі. А звинувачувати в судовому розгляді людину виключно в непрофесіоналізмі – нерозумно», - припускає енергетик.

Однак фахівець нагадав, що раніше президент підписав указ про ротацію членів НКРЕКП, і цей указ ніхто не відміняв.

За кілька місяців НКРЕКП може перетворитися на недієздатний орган, бо там не буде кворуму.

«НКРЕКП – колегіальний орган, а не одноосібно Дмитро Вовк. Повинен бути кворум – 7 членів комісії. Їх вже половина», - констатував Рябцев.

За його словами, повинна бути призначена комісія з відбору кандидатів, проведено конкурс.

«Все це мало б статися після ухвалення закону про НКРЕКП. Тобто протягом трьох місяців усі заходи необхідно було завершити. Але нічого навіть не починали: ані комісії, ані кандидатів», - каже фахівець.

Віялові відключення: чому формула «Роттердам+» не поліпшила ситуацію в енергетиціВ Україні вже понад півроку ціноутворення електроенергії прив'язане до індексу API 2 на вугілля в портах Нідерландів і вартості його доставки в Україну. Незважаючи на реформаторський запал, Кабмін із завидною постійністю вже третій рік поспіль запроваджує режим надзвичайних заходів в українській енергетиці.

«Не виключено, що зараз щось придумають, а потім відбудеться звільнення, наприклад, двох членів комісії – і кворуму не буде. Значить, рішення не буде кому приймати. І скільки прем'єр не стукатиме потім по столу, вимагаючи уваги, це не матиме сенсу. Легко буде заявити: уряд ні до чого, впливати на НКРЕКП не може, в усьому винен незалежний регулятор, який придумає черговий «Роттердам «люкс», - проаналізував ситуацію Геннадій Рябцев.

Нагадаємо, Петро Порошенко затвердив план ротації членів НКРЕКП у березні цього року.

Детальніше про ситуацію в енергосистемі країни – в матеріалі Віялові відключення. Чому формула «Роттердам +» не поліпшила ситуацію в енергетиці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: