На шляху реформ і деокупації: у чому суть «плану Маршалла» для України та які умови Заходу

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Буквально в тому вигляді, у якому «план Маршалла» створювався і виконувався у повоєнній Німеччині, він, природньо, не може бути застосований в Україні. Це символічна назва. Захід готовий нам допомогти, але для цього кілька важливих кроків повинні зробити самі українці.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, оцінюючи заяву глави делегації Європарламенту в парламентському комітеті асоціації Україна-ЄС Даріуша Росаті, який виступив за створення «плану Маршалла» для України.

«Інакше кажучи, нам дають зрозуміти, що Захід не проти допомогти і зацікавлений інвестувати у розвиток безпечної України. В цьому суть даної заяви. Природньо, будуть виставлені умови, на яких цей план може бути реалізований. Хочемо отримати інвестиції - доведеться ці умови виконувати. Наскільки вони будуть обтяжливими для України, поки сказати важко, адже до початку реальної роботи за згаданим планом ще далеко», - міркує фахівець.

Але вже зараз, підкреслив він, Україні потрібно показати, що ми суб'єктні як держава, що умови західних партнерів ми приймаємо і розуміємо, яким чином їх виконувати, щоб виходити на параметри розвитку, яких від нас хочуть бачити. Україна повинна мати розроблену власну комплексну стратегію розвитку.

«Однією з характерних рис можливого «плану Маршалла» для України буде наявність механізмів контролю за його виконанням. Ось від цього українська влада, можна припустити, буде всіляко відмовлятися, і важливо, щоб суспільство тут чинило тиск на державу. Тому що наявність контролю - єдиний спосіб витягти нашу країну з ями корупції», - пояснює Сунгуровський.

Втілити «план Маршалла» для Донбасу можна лише за однієї умови – експертПолітолог проаналізував ініціативу заступника міністра з питань окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгія Туки створити для Донбасу та Криму «план Маршалла».

Державне управління має відповідати прийнятим у західному світі нормам. Без належного контролю досягти цього неможливо. Адже те, що відбувається у нас зараз, - лише імітація боротьби з корупцією.

Водночас слід розуміти: поки Донбас не реінтегровано до складу України - «план Маршалла» реалізувати неможливо. Це не план деокупації, а план розвитку країни.

«Поки більш-менш ясного бачення плану немає ані у кого. Це поки ідея. Ймовірно, він буде тісно пов'язаний з виконанням Мінських угод, нормандським форматом. Багато в чому залежатиме від часових та інших параметрів врегулювання конфлікту на сході України», - зазначив експерт.

«По Донбасу, як і по Криму, потрібна відкрита дискусія. Потрібно вирішувати, що Донбас значить для України і її громадян», - резюмував Микола Сунгуровський.

Раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що вважає за необхідне спільно з європейськими партнерами сформувати план відновлення країни. Всі обіцянки і рейтинг відповідальності прем'єра доступні за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: