Імітація бурхливої діяльності: як і навіщо депутати піаряться на ремонтах шкіл

Читать на русском
Максимум, чим може допомогти школі депутат, це посприяти виділенню коштів на ремонт, а контролювати терміни виконання – не в його компетенці.

Депутату Верховної Ради Дмитру Лубінцю не вдалося пропіарити своє ім'я на ремонті Волноваської базової школи №5: всупереч його обіцянці, капремонт так і не встигли завершили до початку навчального року.

«Слово і Діло» нагадує про гучне запевнення члена фракції «Блоку Петра Порошенка», оприлюднене ним у квітні. Депутат у своєму Facebook переконував, що «роботи ведуться належним чином» і «вже 1 вересня у Волновасі запрацює нова сучасна школа».

Та не сталося, як гадалося: на наш запит Лубінець відзвітував, що ремонтні роботи наразі завершені на 80%.

З таким самим успіхом депутат міг констатувати, скажімо, стан доріг в Україні або, наприклад, перебіг ремонту Південного мосту в Києві, до яких він не має жодного стосунку.

Адже, якщо розібратися, ремонт Волноваської, як і будь-якої іншої школи, не належить до компетенції народного депутата. До фінансування навчальних закладів дотичні місцеві органи влади, також школа може отримати кошти через урядові субвенції або з фонду регіонального розвитку.

Максимум, чим може допомогти школі депутат, це посприяти виділенню коштів на ремонт чи на інші потреби. І зробити він це може виключно з власної волі, тому що це не належить до його прямих обов'язків. А контролювати терміни виконання ремонтних робіт – тим паче не в його компетенці.

До того ж саме щодо школи №5 у Волновасі, то ремонтні роботи там розпочалися ще в листопаді 2016 року. Про це повідомив заступник голови Волноваської райдержадміністрації Сергій Демченко в ефірі одного з місцевих телеканалів. Також він зазначив, що згідно з документацією, школу мали здати в експлуатацію до 1 вересня.

Також, за словами Демченка, наразі функції замовника ремонтних робіт перейшли від Волноваської районної ради до управління капітального будівництва Донецької облдержадміністрації, яка контролює фінансовий бік питання: скільки коштів виділено та як вони витрачаються.

Дмитро ЛубінецьНародний депутат України

Тобто Лубінець зробив свою заяву щодо ремонту майже через півроку після того, як були виділені гроші, складений кошторис та узгоджений план робіт.

Крім того, депутат і словом не обмовився, як саме особисто він сприятиме швидшому просуванню ремонтних робіт та виконанню їх у визначені терміни. Погодьтеся, зручно ж: школу рано чи пізно все-одно відремонтують. Тож відповідальності жодної, а ім'я депутата «засвітилося» в такій благородній справі.

Зазначимо, що піаритися на школах полюбляють також інші народні обранці, наприклад, депутат Геннадій Бобов, який особисто розносить подарунки у школи, обробляючи освітянський електорат.

Не відстає від нього за популізмом і Віктор Бондар, який перед виборами обіцяв учителям зарплати на рівні ЄС та проігнорував голосування за закон «Про освіту».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: