Скасування «Роттердам плюс»: що змінить нова формула ціни на електроенергію

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Звичайно, рано чи пізно формулу таки скасують, тим більше два роки – це нормальний термін. Але проблема в тому, що «Роттердам плюс» замінять іншою формулою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань енергетики, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, оцінюючи заяву очільника НКРЕКП Дмитра Вовка про скасування формули «Роттердам плюс» через два роки.

«Скасують «Роттердам плюс» і вигадають іншу. Проблема не в цьому. Формулу «Роттердам плюс» також не відразу викрили. Ба більше, з європейського боку була підтримка, тому що здавалося, що все зрозуміло й прозоро. Є «Роттердам плюс», до нього йде прив’язка, а той факт, що з Роттердама фізично нічого ми не ввозимо, нікого не цікавив», – констатував Гончар.

Віялові відключення: чому формула «Роттердам+» не поліпшила ситуацію в енергетиціВ Україні вже понад півроку ціноутворення електроенергії прив'язане до індексу API 2 на вугілля в портах Нідерландів і вартості його доставки в Україну. Незважаючи на реформаторський запал, Кабмін із завидною постійністю вже третій рік поспіль запроваджує режим надзвичайних заходів в українській енергетиці.

Він зазначив, що на дискусії та з’ясування справжньої сутності формули пішло багато часу.

«За цей час Ахметов та інші представники олігархату заробили свої мільярди. Поки мине ще два роки, зароблять ще кільканадцять мільярдів. А потім усе можна буде подати як чергове вдосконалення, новий етап реформи та здійснити нове підвищення тарифів, вже за іншою формулою», - додав енергетик.

«Винахідливість української паразитарної олігархії тут не має меж», – підкреслив експерт.

За його словами, від скасування формули «Роттердам плюс» та застосування нової нічого не зміниться.

«Сьогодні в нас говорять одне, роблять друге, а думають третє. Ми не живемо в стратегічному вимірі, тому прогнози щодо формул не мають сенсу. До речі, не виключено, що до того часу, коли її скасують, звільнять Дмитра Вовка», – резюмував Михайло Гончар.

Нагадаємо, НАБУ підозрює членів НКРЕКП у змові при затвердженні формули «Роттердам плюс».

Докладніше про ситуацію в енергосистемі країни – в матеріалі «Віялові відключення. Чому формула «Роттердам плюс» не поліпшила ситуацію в енергетиці».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: