Прорив кордону: в цій ситуації немає переможців, держава знову програла

Читать на русском
Олександр Шульгадоктор соціологічних наук

Українська держава як сукупність принципів взаємодії інститутів та громадян переживає складні часи. За останні два дні було два потужних удари. По-перше, згода влади легалізувати за певну суму так звані «євробляхи», по-друге, прорив на українсько-польському кордоні Саакашвілі та його прихильників.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів доктор соціологічних наук Олександр Шульга, оцінюючи перетин кордону та повернення Саакашвілі в Україну.

«З одного боку, ми отримали всі старі методи та брудні прийоми, які використовували всі владні команди, включаючи команду Януковича: суперечливі правові рішення, направлені проти політичних опонентів, використання задля своїх інтересів потужностей правоохоронних органів, «тітушки», а також перешкоджання дотриманню громадянських прав через «мінування» тощо», – констатував Шульга.

Якби вчорашня картинка прориву Саакашвілі з огородженим КПП, великою кількістю поліції у шоломах та похмурих молодиків спортивної статури транслювалася без звуку, було б складно визначитися, який зараз рік.

На його думку, вчора суспільство стало свідком правового нігілізму, шоу-фарсу та контрольованої охлократії.

«Це так само стало звичкою української політики та аж ніяк не вписується в гасло «Жити по-новому», – підкреслив соціолог.

«Говорити про те, що створений прецедент, немає сенсу. А також про такі побічні ефекти, як міжнародний імідж України, імідж нашої держави перед сусідами, тисячі звичайних людей, які застрягли на кордоні через це дійство», – продовжив соціолог.

На переконання фахівця, в цій ситуації немає переможців, держава знову програла.

«І влада, і опозиція знову продемонстрували, що в країні какократія – влада найгірших, влада егоїстів, які свої інтереси ставлять вище за державницькі проблеми, ще більше руйнуючи й без того слабкий державний механізм», – пояснив Шульга.

Чи можуть покарати Саакашвілі та його прибічників?Експерт у галузі конституційного права Олександр Москалюк розповів, як виглядають перспективи притягнення до кримінальної відповідальності Михеіла Саакашвілі та його прибічників за незаконний перетин кордону.

За його словами, найгірше, що такі випадки та негативний приклад влади привили правовий нігілізм і нашим громадянам.

Він додав, що навіть Євромайдан та війна не змогли змінити ані владну еліту, ані більшість українців.

«Саме тому абсолютна більшість із них вважають, що судові рішення мають відстоювати інтереси конкретних людей, а не держави. Саме тому для великої кількості громадян цей прорив кордону не буде підривом державності, а лише боротьбою Саакашвілі проти влади», – проаналізував Олександр Шульга.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко заявив, що «неважливо, хто порушує кордон – бойовики на Сході чи політикани на Заході, все одно має бути правова відповідальність».

В уряді назвали прорив через кордон атакою проти державності.

Чи можуть покарати Саакашвілі та його прибічників, читайте за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: