Прорив на кордоні: як діятиме АП та яким може бути покарання

Читать на русском
Катерина Одарченкополіттехнолог

Існує різниця між гарною політичною картинкою та політичним змістом. Сенс участі Саакашвілі – залишитися в інформаційному полі й бути певним критичним фактором щодо президента. Саме через це до нього долучилися опозиційні політичні сили.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла засновниця компанії SIC Group Ukrainе, політтехнолог Катерина Одарченко, оцінюючи повернення Саакашвілі та заяви МВС про покарання організаторів та самого політика за незаконний прорив через кордон.

«Ситуація виглядає авторитарною: надав громадянство й забрав. Це тема, яку до кінця поки не добивають. Незрозуміло, скільки паспортів він має, з ким він планує будувати своє політичне майбутнє. Чіткої мети Саакашвілі тут не має, крім демонстрації того, що президент несправедливий», – констатував політтехнолог.

Експерт зауважила, що наразі АП не може вивести ситуацію на рівень нейтралітету.

«Звісно, Саакашвілі не буде президентом, не матиме права балотуватися на серйозні посади, але залишиться фактором створення інформаційних приводів. Зараз президент має вирішити, як діяти, та акцентувати на суто юридичних аспектах справи», – підкреслила Одарченко.

Щодо ймовірного покарання, то, за її словами, такі справи, як правило, є дуже довготривалими.

«Не варто очікувати, що все завершиться завтра. Тим паче сам по собі судовий процес у нас завжди тривалий. Однак це покарання точно не буде суворим, оскільки суворі покарання виглядатимуть для суспільства як інформаційний тиск, політичні репресії. Це самому президенту зараз точно не потрібно», – припустила політтехнолог.

На її думку, АП потрібно перетворити ситуацію довкола Саакашвілі у фарс, розширити його антиобраз як людини, що нічого не може створювати системно, а лише здатна на такі акції, як учора.

«Президент радше йтиме цим шляхом, аніж суворо каратиме», – зазначила Одарченко.

Експерт також нагадала про справу молдовського бізнесмена й підприємця В’ячеслава Платона.

«Його абсолютно незаконно екстрадували з України. Це була абсолютно катастрофічна ситуація. У нього забрали українське громадянство з акцентом на те, що він «поганий хлопець», та екстрадували до Молдови. Ця справа була показовою. Просто свавільно забрали громадянство. Але про це всі вже забули», – резюмувала Катерина Одарченко.

Відзначимо, голова МВС Арсен Аваков пообіцяв, що кожен учасник заворушень на кордоні буде притягнутий до відповідальності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: