Розміщення місії ООН на Донбасі: як РФ може змінити статус агресора на миротворця

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Згода РФ на введення місії ООН знімає безліч проблем, пов'язаних із механізмом ухвалення рішення щодо їх розгортання, але породжує безліч нових проблем політичного характеру.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Миротворці на Донбасі. Вигоди для Путіна, мінуси для України» для «Слова і Діла» висловив журналіст, військовий експерт Денис Попович.

«Першим кроком до розгортання миротворчої місії ООН у будь-якій точці планети є рішення Ради безпеки цієї організації», – зазначив Попович.

Експерт нагадав, що в Радбезі ООН Росія має право вето й завжди користується ним у власних інтересах, особливо щодо української проблематики.

«Тому ймовірність успішного вирішення питання про введення миротворчої місії в Україну наближалася до нуля. Тепер же в зв'язку з тим, що Росія сама стала ініціатором введення відповідної резолюції, такі проблеми вже не мають виникати. Але навіть зараз усе не так просто», – констатував фахівець.

На його думку, важливо звернути увагу на те, як сторони підносять суть цього конфлікту.

«Українська сторона розглядає цю ситуацію як війну з Росією, абсолютно справедливо вважаючи, що миротворці мають бути розміщені на українсько-російському кордоні в Донецькій і Луганській областях. Тоді підтримка збройних формувань з боку РФ фактично зійшла б нанівець, а бойові дії на Донбасі, на думку української сторони, припинилися б самі по собі», – пояснив Попович.

Експерт наголосив, що позиція РФ полягає в тому, що вона всіляко заперечує свою причетність до війни в Україні.

«РФ називає війну громадянським протистоянням і закликає вважати незаконні «ДНР» та «ЛНР» другою стороною конфлікту, з якою слід домовлятися Україні. Це абсолютно не влаштовує українську сторону», – продовжив він.

Більш того, фахівець уточнив, що миротворців не вводять, якщо воюють дві країни.

«Тобто введення миротворців ООН якраз і означатиме, що в Україні розгорівся внутрішній конфлікт», – відзначив експерт.

Позитивна відповідь Радбезу ООН може зіграти вже не на користь України. Оскільки резолюцію направила РФ, це робить її не стороною конфлікту, а мирним посередником у його вирішенні.

«Крім того, розміщення «блакитних касок» на лінії зіткнення в нинішній політичній ситуації дійсно може створити враження, що в Україні розгорілася громадянська війна й вирішувати конфлікт необхідно в рамках переговорів між протиборчими сторонами – Україною та «Л/ДНР», – зазначив Денис Попович.

На його переконання, саме такий варіант не лише шкодить Україні, але і є вигідним РФ.

«Це дозволить РФ «технічно» змінити статус агресора на статус миротворця, а також більш упевнено вимагати зняття санкцій. Крім того, на правах посередника активно впливати на миротворчий процес у вигідний для себе бік», - пояснив журналіст.

Він уточнив, що РФ може шляхом організації місцевих виборів у рамках Мінського процесу привести до влади в ОРДЛО вигідних для неї людей.

«У майбутньому за активної підтримки РФ ці персони можуть бути абсолютно законно обрані до ВР», – додав він.

Путін, миротворці та Донбас: чому Україна може опинитися в програшіПро введення миротворчого контингенту на Донбас говорилося давно, але зараз для України це може бути пасткою.

На думку фахівця, є ще одна небезпека яка полягає у фінансових ресурсах.

«На розміщення місії ООН потрібно багато коштів. Чисельність контингенту має щонайменше відповідати чисельності сил однієї з протиборчих сторін, а значить, становити приблизно 40-50 тисяч осіб (орієнтовна чисельність 1-го та 2-го «армійських корпусів» «Л/ДНР»)», – наголосив журналіст.

Він припустив, що ООН може зіткнутися з труднощами при формуванні такого численного контингенту.

«РФ як ініціатор мирного процесу може запропонувати свої послуги. Не виключено, що присутність російських миротворців виявиться досить значною, враховуючи близькість конфлікту до російського кордону. Годі й говорити про те, наскільки це невигідно Україні, яка розглядає Росію як агресора», – резюмував Денис Попович.

Детальніше – в матеріалі «Миротворці на Донбасі. Вигоди для Путіна, мінуси для України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: