Щорічний виступ президента: головний меседж Порошенка

Читать на русском
Василь Моканполітолог

Сьома сесія ВР є визначальною не лише для Кабміну, але і для влади загалом, і самого президента зокрема.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Василь Мокан, оцінюючи виступ президента Петра Порошенка у Верховній Раді.

«2018-й – рік виборчої кампанії багатьох політичних сил, кандидатів у президенти. Невипадково на цьому наголосив Порошенко. По-перше, це означає, що президент націлений на чергові вибори. Сценарій дострокових виборів для нього неактуальний, попри зусилля опозиціонерів. По-друге, це сигнал про те, що сьома сесія ВР – єдина можливість ухвалити реформи, які не завжди користуються популярністю в суспільстві», – констатував експерт.

У 2018 році розрахунок влади робитиметься на соціальну політику, підвищення зарплат, пенсій, виплат, що, за їхнім задумом, має підвищити електоральні рейтинги.

«Зрозуміло, що кожна з політичних сил, оцінюючи свої рейтинги, збільшить кількість популістських законів, не голосуватиме за непопулярні в суспільстві рішення. Відповідно, в посланні президент чітко встановив дедлайни – з вересня до січня мають бути ухвалені щонайменше три реформи – освітня, медична та пенсійна», – пояснив політолог.

Він зауважив, що питання земельної реформи відтерміноване на 2018 рік, хоча не виключено, що в жовтні, після того як робоча група завершить напрацювання тексту про ринок земель, буде спроба зняти мораторій або хоча б зареєструвати законопроект.

За його словами, щодо трьох вищезгаданих реформах, то вже ухвалили рішення на вищому рівні їх підтримувати.

Аналітики розповіли, яку частину програмних обіцянок Порошенко виконав за три роки25 травня виповнюється три роки з моменту обрання Петра Порошенка на посаду Президента України: аналітики «Слова і Діла» підрахували, скільки важливих обіцянок передвиборчої програми він виконав, і скільки – провалив.

«БПП та їхні групи впливу голосуватимуть. Ведуться переговори з депутатськими групами, з «радикалами». Тому в посланні головний акцент не випадково був зроблений на внутрішні реформи. Саме ця осіння сесія матиме визначальний характер на подальші перспективи ВР, коаліції та президента», – зазначив Мокан.

На його думку, наразі рейтинги влади не найкращі. Соціологія засвідчує дві речі: ані БПП, ані НФ не мають достатньої підтримки й чинитимуть будь-які перепони задля уникнення дострокових виборів.

«Це буде фактично їхня політична смерть», – підкреслив він.

По-друге, упор робитиметься на соцстандарти, виплати, які мають дати електоральний ефект, акцентував експерт.

«Сьогодні виборець оцінює реформи, зміни в державі за власною кишенею. Якщо виплати здійснюватимуться масштабно, торкнуться багатьох, це може дати результат. Хоча це не єдиний упор виборчої кампанії Порошенка. Будуть також теми патріотизму, вступу до НАТО, євроінтеграції. Разом із тим матеріальне становище українців лежатиме в основі», – проаналізував ситуацію Василь Мокан.

Нагадаємо, згідно з даними «Слова і Діла», за три роки на посаді президент Петро Порошенко виконав 37% своїх обіцянок. Повний список обіцянок глави держави – за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: