Аналітики розповіли, яку частину програмних обіцянок Порошенко виконав за три роки

Читать на русском

25 травня виповнюється три роки з моменту обрання Петра Порошенка на посаду Президента України: аналітики «Слова і Діла» підрахували, скільки важливих обіцянок передвиборчої програми він виконав, і скільки – провалив.

На думку експерта «Слова і Діла» Валентина Гладких, для оцінки рівня виконання обіцянок главою держави потрібно звертати увагу на дійсно важливі пункти його виборчої програми, а не на передвиборчу риторику, спрямовану на завоювання сердець виборців.

Таких обіцянок в програмі Порошенко набирається 19, причому рівень їх виконання досить непоганий: Президент виконав 7 з програмних обіцянок, що становить 37% від їх загальної кількості.

До них потрібно віднести збільшення фінансування Збройних сил, підписання економічної частини Угоди про асоціацію з ЄС, розкриття інформації про доходи та витрати чиновників і держслужбовців, а також зменшення кількості і ставок податків (що ще не означає зменшення податкового навантаження).

Крім того, Порошенко стримав свої обіцянки не збільшувати повноваження глави держави і проводити вибори мерів великих міст у два тури.

І хоча свою обіцянку отримати безвіз з Євросоюзом до кінця листопада 2016 року Президент формально провалив за терміном (він самовпевнено обіцяв безвіз вже в перший рік президентства), вона, безумовно, може вважатися виконаною.

Що стосується провалених програмних обіцянок, то їх у Порошенка зараз дві, або 11% від загальної кількості: не виконана обіцянка провести вибори до парламенту за відкритими партійними списками (зміни до виборчої системи до проведення виборів-2014 не внесені), а також не подано законопроект про діяльність парламентської опозиції.

«Ще 53% обіцянок знаходяться на контролі аналітиків порталу зі статусом «в процесі виконання», – розповіла шеф-редактор порталу Катерина Пітєніна, – «Серед них обіцянки про енергонезалежність, боротьбу за повернення Криму, деескалацію конфлікту з Росією, люстрацію чиновників і децентралізацію влади».

За словами експертів, можливість виконання деяких обіцянок, які ще знаходяться в процесі виконання, викликає сумніви, однак провалені за терміном обіцянки стосовно законопроекту про опозицію, а також виборчого законодавства, ще цілком можуть бути виконані: для цього у президента достатньо повноважень.

Нагадаємо, 23 травня Порошенко запевнив, що підпише закон про українськомовні квоти на ТБ.

Раніше, 17 травня в АП підтвердили, що безвізовий режим України з Європейським союзом вступить в силу в ніч 10 на 11 червня.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: