Геноцид мусульман у М'янмі: до чого призведе масове гоніння рохінджа

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Утиски буддистами мусульманської меншини рохінджа в М'янмі, що почалися після кривавих подій 25 серпня, коли мусульмани напали на поліцейські пости та військову базу в штаті Ракхайн, можуть стати осередком нової війни.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Геноцид мусульман у М'янмі. Чи можливе нове протистояння з ІДІЛ» для «Слова і Діла» висловив журналіст, військовий експерт Денис Попович.

Попович нагадав, що рохінджа – це мусульманська меншина чисельністю не більш ніж 1 мільйон осіб, що проживає в штаті Ракхайн (Аракан) на заході М'янми (Бірма).

«Незважаючи на те, що 88% населення М'янми є буддистами, в штаті Ракхайн ситуація дещо інша – мусульман там більш ніж 43%. Через це влада М'янми піддає рохінджа жорстоким гонінням», – підкреслив він.

Наприклад, продовжив журналіст, їм заборонено мати більш ніж двоє дітей, вони не можуть вільно переміщатися країною, а влада взагалі вважає їх нелегалами з Бангладеш.

«Своєю чергою, Бангладеш їх також не чекає. Влада пропонує їм переселитися на безлюдний острів Тенгара Чар у бенгальській затоці, на якому життя просто немає, оскільки в сезон дощів його просто накриває водою», – зазначив експерт.

Журналіст наголосив, що історія гоніння мусульман дуже давня.

«Так звана «араканська різанина 1942 року призвела до десятків тисяч жертв як серед мусульман, так і серед буддистів. Тоді рохінджа, які отримували від англійців зброю для боротьби проти японців, що окупували Бірму, направили її проти місцевих буддистів, які підтримували японців. У підсумку штат Аракан на той момент виявився практично очищеним від буддистів», – нагадав Попович.

За його словами, нинішня криза загострилася після 25 серпня, коли три тисячі бойовиків рохінджа, які об'єдналися в так звану Армію порятунку Аракан-рохінджа (ARSA), напали на 30 поліцейських постів та військову базу в штаті.

«За різними оцінками, були вбиті 12 поліцейських. У відповідь уряд оголосив ARSA терористичною організацією й розгорнув на регіон військовий наступ», – додав він.

Протистояння, яке почалося 25 серпня, вже призвело до гуманітарної катастрофи в регіоні – понад 60 тисяч рохінджа, рятуючись від жорстокості військових, бігли в Бангладеш або перебувають на кордоні з ним.

Як відзначив експерт, методи боротьби з ARSA дійсно далекі від антитерористичної діяльності й радше нагадують реальний геноцид.

«Військові практикують позасудові страти, групові зґвалтування, вбивства малолітніх дітей і жінок, підпали поселень, знищення мечетей та інших мусульманських святинь. Дивлячись на свавілля армії, місцеві жителі також намагаються не відставати. Замість покарання в судовому порядку винного в будь-якому проступку екстремісти знищують усе село, в якому він живе. Звірства щодо рохінджа в Ракхайні зафіксовані в спеціальній доповіді ООН, випущеній у лютому 2017 року», – підкреслив Попович.

Експерт акцентував, що ці події, які, здавалося б, відбуваються в невеликому регіоні Південно-Східної Азії, можуть вплинути на ситуацію в світі.

«У Грозному на вулицях уже зібралися понад мільйон мусульман на підтримку своїх одновірців у М'янмі. На мітингу виступив глава Чечні Кадиров. А в Москві 3 вересня сотні мусульман вийшли протестувати до посольства М'янми. Російська поліція, яка зазвичай не церемониться з несанкціонованими мітингами, цього разу поводилася цілком демократично», – уточнив журналіст.

Як пояснив експерт, РФ невигідно сваритися з мусульманами.

Названо європейську країну, де мешкає найбільше фанатиків-ісламістівБлизько 35 тисяч фанатиків ісламістів проживають у Великій Британії. Це більше, ніж у будь-якій іншій країні Європи.

«Вплутавшись у війну із Сирією та оголосивши її війною з терористичною організацією ІДІЛ, Росія сама стала ціллю для терористів ІДІЛ, які оголосили проти РФ джихад. Ісламісти вже проводять теракти на території РФ, останній з яких був здійснений у Сургуті 19 серпня, коли терорист бігав із сокирою за перехожими, поранивши 7 осіб. Відповідальність за цей злочин взяв на себе ІДІЛ», – аналізує він.

При цьому він уточнив, що рохінджа – готовий матеріал для «обробки» ІДІЛ.

«І якщо штат Ракхайн стане новим «осередком» цієї організації, світ може отримати вогнище напруженості, що цілком можна порівняти з іракським або сирійським», – резюмував Денис Попович.

Докладніше – в матеріалі «Геноцид мусульман у М'янмі. Чи можливе нове протистояння з ІДІЛ».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: