Геноцид мусульман у М'янмі: чи можливе нове протистояння з ІДІЛ

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Поки світ обговорює випробування водневої бомби на території КНДР і пов'язані з цим ризики, на планеті відбуваються й інші події, здатні стати осередком нової війни. Йдеться про утиски буддистами мусульманської меншини рохінджа в М'янмі (Бірма), які почалися після кривавих подій 25 серпня, коли мусульмани напали на поліцейські пости та військову базу в штаті Ракхайн (Аракан). У відповідь уряд почав військову акцію, яка вже призвела до гуманітарної катастрофи в регіоні. Ці події викликали організований протест мусульман у Росії та, цілком можливо, можуть торкнутися й усього світу, якщо події в М'янмі привернуть увагу ІДІЛ.

Рохінджа – це мусульманська меншина чисельністю не більш ніж 1 мільйон осіб, що проживає в штаті Ракхайн (Аракан) на заході М'янми (Бірма). Незважаючи на те, що 88% населення М'янми є буддистами, в штаті Ракхайн ситуація дещо інша, мусульман там понад 43%. Через це влада М'янми піддають рохінджа жорстоким гонінням: їм не дозволено мати більш ніж двох дітей, вони не мають виборчих прав і не можуть отримати громадянство країни, оскільки влада М'янми вважає їх біженцями з Бангладеш, реквізує в рохінджа землю й накладає на них трудову повинність.

Але й мусульманський Бангладеш не чекає одновірців на своїй території, пропонуючи їм переселитися на безлюдний острів Тенгара Чар у Бенгальській затоці. Цей острів непридатний для життя, оскільки в сезон дощів і під час припливів він повністю ховається під водою.

Утиски мусульман в штаті Ракхайн призводять до кривавих сутичок. Наприклад, так звана «араканська різанина», що відбулася в 1942 році, призвела до десятків тисяч жертв як серед мусульман, так і серед буддистів. Представники рохінджа, які отримували від англійців зброю для боротьби проти японських окупантів Бірми, направили її проти місцевих буддистів, які виступали на боці японців. В результаті штат Аракан на той момент виявився практично очищеним від буддистів.

Міжрелігійні зіткнення між рохінджа та буддистами в Ракхайні відбувалися й після завершення Другої світової війни. А до нинішньої кризи призвели події 25 серпня, коли три тисячі бойовиків-рохінджа, які об'єдналися в так звану Армію порятунку Аракан-рохінджа (ARSA), напали на тридцять поліцейських постів та військову базу в штаті. Повстанці вбили, за різними оцінками, 12 поліцейських.

У відповідь уряд оголосив ARSA терористичною організацією й розгорнув на регіон військовий наступ. Зазначимо, що війська в штаті були розміщені ще в 2016 році, коли повстанці атакували три мьянмарських прикордонних пости, убивши 9 прикордонників.

Методи військових у боротьбі з ARSA далекі від антитерористичної діяльності та дійсно більше підходять під визначення «геноцид». Військові практикують позасудові страти, групові зґвалтування, вбивство малолітніх дітей і жінок, підпали поселень, знищення мечетей та інших мусульманських святинь. Дивлячись на свавілля армії, місцеві жителі також намагаються не відставати. Замість покарання в судовому порядку винного в будь-якому проступку, екстремісти знищують усе село, в якому він живе. Звірства проти рохінджа в Ракхайні зафіксовані в спеціальній доповіді ООН, випущеній у лютому 2017 року

Протистояння, що почалося 25 серпня, вже призвело до гуманітарної катастрофи в регіоні – понад 60 тисяч рохінджа, рятуючись від жорстокості військових, бігли в Бангладеш або перебувають на кордоні з ним. Багато представників рохінджа тікають до Індонезії, Малайзії, Таїланду.

Яким чином події в окремому регіоні Південно-Східної Азії можуть вплинути на ситуацію в усьому світі? Річ у тім, що остання криза з рохінджа викликала багатотисячні акції протесту в Росії. Так, у понеділок у Грозному на вулицях зібралися понад мільйон мусульман на підтримку своїх одновірців у М'янмі. На мітингу виступив глава Чечні Рамзан Кадиров та інші шановані особи Чечні. А в Москві 3 вересня сотні мусульман вийшли протестувати до посольства М'янми. Російська поліція, яка зазвичай не церемониться з несанкціонованими мітингами, цього разу поводилася цілком демократично. Росії абсолютно невигідно сваритися з мусульманами. Вплутавшись у війну із Сирією та назвавши її війною з терористичною організацією ІДІЛ, Росія сама стала метою для терористів ІДІЛ, які оголосили проти РФ джихад. Ісламісти вже проводять теракти на території РФ, останній з яких був здійснений у Сургуті 19 серпня, коли терорист бігав із сокирою за перехожими, поранивши 7 осіб. Відповідальність за цей злочин взяв на себе ІДІЛ.

З іншого боку, гноблені усіма рохінджа являють собою готовий матеріал для «обробки» представниками ІДІЛ. І якщо штат Ракхайн стане новим «осередком» цієї організації, світ може отримати вогнище напруженості, цілком порівняне з іракським або сирійським.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: