Трудовий стаж та вихід на пенсію: якими будуть нововведення

Читать на русском
Галина Третьяковаголова Інституту громадянських свобод

Один із важливих принципів – це щільна залежність між тим, скільки людина сплачує до Пенсійного фонд, й тим, яку пенсію вона отримувала. Якщо людина 40 років сплачувала, то немає жодних питань щодо виходу на пенсію в такому разі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт із питань пенсійної системи та соціального забезпечення Галина Третьякова, оцінюючи ініціативу міністра соціальної політики Андрія Реви дозволити вихід на пенсію в будь-якому віці тим, хто має 40 років стажу.

«Ця норма застосовуватиметься лише з 2028 року. Якщо людина відпрацювала 40 років, це нормально, що вона повинна мати право обирати собі самостійно, що далі, але є один нюанс – рахуватися має безпосередньо те, скільки людина сплачувала. Якщо, наприклад, людина в 16 років почала працювала, а зараз їй 54 роки, то вже в 56 років вона може піти на пенсію, як це було раніше», – пояснила Третьякова.

За її словами, зв'язок, який зробив уряд, а саме між розміром пенсії та пенсійним віком, що залежать від страхового стажу, деформує в принципі навіть свідомість.

Проект пенсійної реформи: нововведення в нарахуванні трудового стажу«Слово і Діло» показало, як, відповідно до проекту пенсійної реформи, буде відбуватися нарахування пенсійного стажу українців.

«Має бути щільний зв'язок між тим, скільки людина сплачувала та отримує. Це страховий принцип, продекларований Конституцією України. В Україні він порушений, оскільки в нас отримують незалежно від того, скільки сплачували», – додала експерт.

Вона припустила, що з початком такої вакханалії встановлюватимуться індивідуальні правила.

«Всі індивідуальні правила, навіть те, що ми зараз обраховуємо індексацію кожній людині за різними коефіцієнтами, дають можливість для безпідставної корупції у великих масштабах. Перевірити це майже неможливо», – зазначила експерт.

«Індивідуальний підхід до кожного в процесі індексації є заскладним і створює купу корупційних чинників», – резюмувала Галина Третьякова.

Нагадаємо, міністр соцполітики Рева обіцяє, що найближчим часом пенсія не буде меншою за прожитковий мінімум.

Докладніше про нові правила виходу на пенсію – за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: