Проект пенсійної реформи: нововведення в нарахуванні трудового стажу

Читать на русском

Днями прем’єр-міністр Володимир Гройсман назвав поки що ще не ухвалений проект пенсійної реформи наймасштабнішою реформою за всю незалежну історію України. «Слово і Діло» вирішило показати, як нововведення торкнеться нарахування трудового стажу громадян України.

Під час нарахування пенсій трудовий стаж складатиметься з двох частин: стаж за даними трудових книжок – до 1 липня 2000 року, та за системою персоніфікованого обліку загальнообов’язкового пенсійного страхування – після. І перший, і другий матимуть абсолютно ідентичне значення для процесу нарахування пенсій.

Сам необхідний трудовий стаж, який сьогодні складає 15 років, уже з наступного року почне невпинно рости. У 2018-му він складатиме 25 років, у 2023-му – 30 років, у 2028-му – 35 років для людей, що виходять на пенсію за віком (60 років).

У разі, якщо людині на момент виходу на пенсію за віком не вистачає трудового стажу, вона зможе його у держави докупити (буквально). 1 рік стажу коштуватиме 16896 грн, 2 роки – 33792 грн, 3 – 50688 грн, 5 – 84480 грн. Ті ж, хто не матиме необхідного стажу для отримання пенсії та не зможуть його докупити, отримуватимуть від держави невелику матеріальну допомогу в розмірі 949 грн.

Нагадаємо, 19 травня Гройсман заявив, що бере на себе відповідальність за осучаснення пенсій військовим пенсіонерам, тоді як кількома днями раніше представники МВФ під час переговорів із Кабінетом міністрів України відмовились узгоджувати підвищення пенсій у нашій країні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: