Необґрунтовані тарифи ЖКГ: чи буде ротація в НКРЕКП

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

НКРЕКП дійсно можуть переформатувати. Останнім часом до Нацкомісії надто багато питань, а про невдоволення роботою деяких її членів уже неодноразово заявляли публічно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт у сфері енергетики Сергій Дяченко, оцінюючи ротацію членів НКРЕКП найближчим часом.

«Імовірно, незабаром у НКРЕКП відбудеться серйозне переформатування роботи й складу. Все буде в рамках одного процесу», – припустив Дяченко.

Але, на думку експерта, ситуація з головою Нацкомісії неоднозначна.

«Не факт, що буде його відставка», – уточнив він.

Фахівець нагадав, що, по-перше, Вовк представляє команду президента.

«По-друге, об'єктивно, є й позитивні моменти діяльності. Так, безумовно, дуже багато питань до формули «Роттердам плюс», до абонплати, але все ж є зрушення, наприклад, у питанні отримання ліцензій. Раніше це було практично неможливо, а зараз протягом трьох тижнів надають ліцензії», – розповів енергетик.

Мітинг під НКРЕКП: активісти протестують проти запровадження абонплати за газПід будівлею НКРЕКП зібралися активісти з вимогою не запроваджувати абонплату за газ. Організатори також вимагають зупинити зростання тарифів в Україні.

«Високі або низькі тарифи - та тема, щодо якої можна сперечатися, й це більш соціально прикладне питання. Це важливо, але тут дуже важко всім догодити. З ринкової точки зору, потрібно одне, а із соціальної – діаметрально протилежне. Ніхто не скаже, де межа, яка абсолютно всіх і кожного влаштує», – зазначив Дяченко.

«Роттердам плюс» – це серйозний мінус у кар'єрі Вовка, але не факт, що це, як і тарифи, стане ключовим чинником його відставки.

«До того ж є зобов'язання перед міжнародними організаціями. Україна виконувала зобов'язання щодо асоціації. Тарифи все одно підвищили б, але ось до рівня підвищення є претензії», – додав він.

Резюмуючи, енергетик наголосив, що, на жаль, в Україні вже існує традиція – НКРЕКП фактично живе під диктовку Кабміну, хоча формально Нацкомісія нібито давно є незалежною.

«Виконавча влада традиційно диктує умови НКРЕКП. Зараз Нацкомісія трохи розправила крила, але повністю питання незалежності не вирішене», – підсумував Сергій Дяченко.

Як відомо, НАБУ проводить розслідування дій членів НКРЕКП при затвердженні формули «Роттердам плюс».

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко затвердив план ротації членів НКРЕКП ще в березні цього року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: