Газова справа Дубневичів: суд дозволив вилучити документи НКРЕКП

Читать на русском
Схема, яку розслідує НАБУ, побудована на різниці в тарифах для різних категорій споживачів газу Нафтогазу України.

У справі про маніпуляції з обсягами пільгового газу на Новояворівській ТЕЦ детективи Національного антикорупційного бюро отримали дозвіл суду на вилучення документів, що перебувають у володінні НКРЕКП.

Про це повідомляють «Наші гроші» з посиланням на ухвалу Солом'янського райсуду Києва, передає «Слово і Діло».

Схема, яку розслідує НАБУ, побудована на різниці в тарифах для різних категорій споживачів газу «Нафтогазу України».

З попередніх судових постанов випливало, що слідство підозрює службовців ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ» та ТОВ «Енергія-Новий Розділ» в завданні НАК «Нафтогаз України» збитку на суму понад 775 млн грн.

Однак, згідно з матеріалами останнього клопотання детектива НАБУ Миколи Самойленка, протягом 2013-2015 років фірми Дубневичів завдали «Нафтогазу» збитків на вдвічі більшу суму – 1,43 млрд грн.

Слідство підозрює посадових осіб зазначених фірм у незаконному заволодінні 308 млн куб. м комунального газу.

За підрахунками детективів, «Енергія-Новояворівськ» протягом зазначеного періоду часу використовувала не за цільовим призначенням загалом 128 млн куб. м газу, чим завдала «Нафтогазу» збитків на понад 623 млн грн (у 2013 році фірма недоплатила 128 млн грн за 38 млн куб. м газу, у 2014 році – 126 млн грн за 30 млн куб. м, у 2015 році - 369 млн грн за 59 млн куб. м).

Суд визнав обґрунтованими посилання детектива НАБУ на те, що тимчасовий доступ до документів НКРЕКП, а також можливість їх вилучення, сприятиме в проведенні повноцінного досудового розслідування.

Дубневичу забракло часу, щоб зареєструвати законопроект про залізничний транспортНародний депутат Ярослав Дубневич дуже довго й докладно розповідав, як хоче перетворити «Укрзалізницю» на Deutsche Bahn, але німецької чіткості у виконанні власних обіцянок йому для цього забракло.

Надалі детективи зможуть використовувати документи як прямі докази в кримінальному провадженні. Йдеться про форми звітності та відкориговані форми звітності (місячні й квартальні), які «Енергія-Новояворівськ» подавала до НКРЕКП протягом 2014-2015 років.

ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ» належить ТОВ «АПП «Львівське» (92,36%), ДКП «Новояворівськтеплокомуненерго» (3,15%), Новояворівське КП «Міські електричні мережі» (4,49%). Бенефіціарними власниками є Богдан та Ярослав Дубневичі. Вони ж є кінцевими власниками в ТОВ «Енергія-Новий Розділ».

Нагадаємо, 17 серпня детективи НАБУ провели слідчі дії в будівлі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг.

Напередодні обшуків НАБУ в будівлі Нацкомісії голова комісії Дмитро Вовк програв апеляцію щодо доступу до документів НКРЕКП.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: