Скандал із графіті: крамницю на Грушевського хочуть виселити

Читать на русском
Договір оренди з магазином Емпоріум на Грушевського не будуть пролонговувати, а, можливо, й розірвуть.

Договір оренди будівлі на вулиці Грушевського з магазином «Емпоріум» не будуть пролонговувати, а, можливо, й розірвуть.

Про це під час прес-конференції заявив директор Інституту української мови Національної академії наук Павло Гриценко, який є орендодавцем цього приміщення, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Ми далі не пролонгуємо цю угоду. Але є юридичні засади, на підставі чого ми можемо розірвати (договір оренди – ред.). Продовження оренди не буде», – сказав Гриценко.

Він підкреслив, що рішення про розірвання договору оренди може бути ухвалене лише після зустрічі з власником магазину, з яким, за його словами, поки розмови на цю тему не було.

Водночас Гриценко проінформував, що наявний договір передбачає оренду приміщення до кінця року, але додав, що зараз магазин, «очевидно, буде з’їжджати».

У Києві стерли графіті часів Революції ГідностіПредставники магазину «Емпоріум» на вулиці Грушевського в Києві cтерли зі стін будівлі, в якому він розташований, графіті, які були зроблені під час Революції Гідності.

Разом із тим Гриценко наголосив, що ані Національна академія наук, ані Інститут історії України НАН та Інститут української мови НАН як власники будівлі не давали дозволу на знищення графіті часів Революції Гідності на фасаді.

«Жодних вказівок ані з Академії наук, ані від утримувача цього будинку – Інституту історії, ані від нашого Інституту на те, щоб приводити, як кажуть, до ладу стіни, тобто змивати чи замальовувати їх, не було. Це відбувалося у вихідні, ніхто не інформував попередньо, що буде така акція. В нас знімають площу, причому внутрішню, а не зовнішню, фасад належить назагал всьому приміщенню й втручатися у вигляд фасаду й таке інше – це орендарі взяли на себе значно більші права, ніж мали», – запевнив директор Інституту української мови.

Водночас, як заявила заступниця гендиректора Національного музею Революції Гідності Антоніна Піпко, Національний музей Революції Гідності домагатиметься, щоб приміщення магазину «Емпоріум» передали в оренду їм, передає hromadske.ua.

«Ця крамниця, яка познущалася над нашими ідеалами, я думаю, не має більше права розташовуватися в цьому приміщенні. Ми будемо ініціювати, щоб Академія наук, Інститут української мови передали в оренду це приміщення Національному музею Революції Гідності», – заявила Піпко.

Нагадаємо, 3 вересня біля магазину відбулася акція протесту через знищені графіті.

Міністр культури України Євген Нищук заявив, що його відомство шукатиме варіанти відновлення графіті на Грушевського.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: