«Захід-2017»: чи готує РФ сценарій окупації та які території під загрозою

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Малоймовірно, що найближчим часом РФ може якимось чином ввести збройні сили або вдарити по території України, тим більше з півночі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи інформацію про те, що Україна посилила контроль кордону в зв'язку з навчаннями «Захід-2017».

«Не виключено, що навчання проходять з метою відпрацювання сценарію удару по Україні, але точно не найближчим часом. Сценарій того, що РФ може використовувати якусь політичну кризу в Україні, щоб зайняти її територію, здійснити напад, виключати не можна», – зазначив Дяденко.

«Захід-2017»: чи загрожує Білорусі «кримський сценарій» і в чому небезпека для УкраїниНавчання «Захід-2017», які пройдуть на території Білорусі разом з російською армією, принесуть проблеми НАТО, а також можуть стати початком анексії.

Він припустив, що під ударом можуть опинитися північні області – Сумська, Чернігівська, можливо, Харківська.

«Сценарій окупації на території України полягатиме в тому, щоб спровокувати складну політичну кризу в Україні, зіткнення, в тому числі з урахуванням національного та мовного питання. Це може стати передумовами для збройного конфлікту, нападу», – підкреслив експерт.

За його словами, навчання – це спосіб відвернути увагу західних політиків.

Бомби та снаряди іноді летять не туди, куди потрібно. Так само й ракети можуть літати не туди, куди вони націлені. «Захід-2017» – певна загроза для всіх найближчих країн.

«Масштаб і легенда цих навчань свідчать про те, що РФ прагне й надалі тримати в напрузі Україну й ті країни, які Україну підтримують, у тому числі США, ФРН, Францію. Це одна з ключових цілей Росії», – проаналізував Михайло Дяденко.

Як вважають в СБУ, «Захід-2017» – це складова більш глобальної стратегії. За даними спецслужби, РФ планує завезти до Білорусі 4162 вагони військових вантажів й залишити дві дивізії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: