Суд не дозволив забрати у забудовника землю в історичному центрі Києва

Читать на русском
За вилучення та припинення користування цією землею Київрада проголосувала двома роками раніше.

Касаційну скаргу заступника прокуратури Києва щодо визнання незаконним рішення про оренду ТОВ «Житло-Буд» 0,1 га землі під забудову поряд із Софійським собором Вищий госпсуд залишив без задоволення.

Про це повідомляють «Наші гроші» з посиланням на постанову суду, передає «Слово і Діло».

Йдеться про земельну ділянку площею 0,1 га на вулиці Стрітенській, 8, яку Київрада віддала в оренду ТОВ «Житло-Буд» у квітні 2005 року. За вилучення та припинення користування цією землею Київрада проголосувала два роки тому.

Відзначається, що віддана під забудову ділянка розташована в історичному ареалі міста й належить до земель історико-культурного призначення зі спеціальним режимом використання.

Згідно з позовом заступника прокурора Києва, спірну ділянку передали в оренду під будівництво житлового будинку незаконно, оскільки це суперечить статтям ЗУ «Про охорону культурної спадщини», а також Конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини.

З позовом про визнання незаконним та скасування пункту рішення, яким депутати віддали землю в користування «Житло-Буду», прокурор звернувся наприкінці березня 2016 року. При цьому в прокуратурі зауважили, що не пропустили термін позовної давності.

Як відомо, в травні 2016 року господарський суд Києва ухвалив перше рішення в справі, яким визнав позовні вимоги необґрунтованими.

У жовтні 2016 року Київський апеляційний господарський суд скасував рішення першої інстанції, визнавши договір оренди ділянки недійсним.

Однак у лютому 2017 року Вищий госпсуд скасував уже постанову апеляційної інстанції, пояснюючи, що суд не взяв до уваги заяву відповідача про сплив терміну позовної давності.

Зазначимо, ТОВ «Житло-Буд» належить екс-регіоналу Івану Куровському.

Раніше повідомлялося, що інвестор висловив зацікавленість у будівництві нічного клубу на місці Лук'янівського СІЗО в Києві.

Також повідомлялося, що в 2016 році обсяги виконаних будівельних робіт в Україні зросли на 16 мільярдів гривень порівняно з 2015 роком – до 71 мільярда.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: