Декларації антикорупціонерів: чи мають активісти оприлюднювати статки

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

За умов не зовсім стійкої демократії в Україні здійснюється дуже багато зловживань щодо активістів, які працюють, викриваючи недоліки чи злочини представників влади.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Яблонський, оцінюючи схвалення НАЗК скасування декларування антикорупціонерів.

«Запровадження декларування для антикорупціонерів – це один зі способів спробувати відволікти увагу, переключити діяльність активістів з їхньої роботи, спрямованої на антикорупційну боротьбу», – констатував Яблонський.

Експерт зазначив, що питання до борців із корупцією та їхніх статків також є, але слід зважати й на інші нюанси.

«Найкраща оборона – це напад. Легше когось звинуватити. Безумовно, не варто білими фарбами змальовувати активістів. Активісти – члени громадянського суспільства. Як то кажуть, «яка країна, такі й теракти». Є зловживання й там, але якщо придушувати й цю діяльність, влада буде взагалі почувати себе безкарно», – підкреслив політолог.

«Може Шабунін ще й ліс розкрадав?»: соцмережі про підозру голові ЦПКЯкщо ви не розібралися, як ставитися до справи Шабуніна, ми зібрали для вас думки з соціальних мереж. Можливо, хтось вас переконає.

«Ми бачимо, які статки без пояснень задекларовані в депутатів, посадовців. Частина суспільства їх мовчки прийняла, а інша – намагається хоч якось з’ясувати, звідки вони взялися», – додав він.

На його думку, за великим рахунком, люди, які все життя сиділи на державних посадах, мають немалі статки.

«Говорити про те, що є якась співставність між борцями з корупцією та самими корупціонерами, не варто, це перебільшення. Зловживання серед «грантожерів» є, але набагато менші. Якби не було результатів людей, що борються з корупцією, не було б нападів», – резюмував Василь Яблонський.

Раніше «Слово і Діло» оприлюднило список найбільш абсурдних предметів розкоші, задекларованих депутатами.

Докладніше про нардепів із найскромнішими деклараціями – в матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: