Миколаївський «Мультик»: чому за кримінального авторитета взялися саме зараз

Читать на русском
Максим Кречетовжурналіст, блогер

Ну і нехай навіть останні зачистки в Миколаєві є кроками влади зі знищення «Опоблоку» та зміцнення в області БПП. А саме так вважають і самі екс-регіонали, і на це дійсно схоже все, що відбувається в місті корабелів в останні дні. Але ж добру справу роблять прокуратура й СБУ - руйнують давню та впливову злочинну імперію на півдні України!

Ми ще поставимо питання, чому поліція курить у сторонці, тоді як військова (?) прокуратура та антикорупційний департамент СБУ борються з оргзлочинністю. То хто ж все-таки винен, що місцеві перші номери «опозиційної» партії виявилися «шостим номером» у кримінальних авторитетів?

Мультфільм для дорослих

Про тісну дружбу та спільний бізнес Михайла Тітова (він же «Мультик») з керівництвом миколаївського осередку Партії регіонів відомо було дуже давно. І писали про це дуже багато - найпростіший запит в Google видасть чимало посилань на авторитетні джерела. Тож миколаївським любителям Януковича та «русского мира» гріх сьогодні навіть заїкатися про «політичні переслідування». Досить просто послухати, ЯК розмовляють кримінальний авторитет «Мультик» та лідер фракції «Опоблоку» в Миколаївській облраді Володимир Фроленко. В державі зі свідомими громадянами вже одне це стало б вироком будь-якій політичній силі. А наші «опозиціонери» намагаються вішати локшину на вуха глядачам того ж «Інтера», й ті вірять! Але йдеться не про довірливих фанатів «Опоблоку». Смішно навіть читати «коментар» з приводу масштабних обшуків (з санкції суду, звичайно ж) одного з керівників миколаївських «опоблоківців»: «все, на що ви здатні, - це вриватися до будинків і квартир, переривати там речі й шукати гроші?» . Дуже сподіваємося, регіональні ви наші, що це геть не все, та з нетерпінням чекаємо серйозних вироків!

Обшуки в Миколаєві: з чим пов'язана спецоперація ГПУУ Генпрокуратурі заявили, що 10 років кримінальне угруповання в Миколаєві тримало бізнес та всю місцеву владу під контролем. Навіть, якщо це дійсно так, то що заважало, знаючи про злочини в регіоні, розслідувати їх раніше?

Сюжет зі згаданою розмовою «опозиційного політика» та кримінального авторитета вийшов в ефір понад рік тому. І даремно деякі журналісти встигли звинуватити генпрокурора, мовляв, цілий рік його це не хвилювало й ось тобі й маєш: зачистки «Мультика» та його друзів! Насправді, Юрій Луценко ще рік тому відкрито говорив, що знає: Миколаєвом править «Мультик», тому він і призначив туди нового прокурора Тараса Дунаса. Саме під час представлення нового обласного прокурора генпрокурор і поставив завдання: зачистити ОЗГ «Мультика». Неможливо було за день або тиждень накрити картель, який діяв понад 10 років! А ось року, мабуть, вистачило. Принаймні дуже хочеться вірити, що хоча б ця справа завершиться хорошим для суспільства й держави результатом. Генпрокурор вже заявив: «Як я і обіцяв, на території Миколаївщини про мультики будуть згадувати лише діти перед сном». Пощастило ж із прізвиськом цього авторитета нашому генеральному любителю пожартувати, бо бувають у бандитів такі прізвиська, які в пристойній компанії навіть вимовити соромно - не те що дітям перед сном побажати.

Накрився тазиком?

Отже, в ході масштабної спецоперації в Миколаєві були затримані вже згаданий Михайло Тітов, а також його «колеги» з ОЗГ: Борис Серафимов, Олексій Пелипас, Дмитро Леонов та Олег Коноволенко. Всіх їх відвезли з Миколаєва від гріха подалі до Маріуполя, де суд і обирав їм запобіжний захід. І все це пояснюється тим, що в «Мультика» з давніх-давен міцні зв'язки в судовій і правоохоронній системі Миколаєва. За попередньої влади місцеві керівники міліції, прокуратури та СБУ ходили в кумах у «Мультика» й невимовно цим пишалися.

До речі, співпраця з владою якраз і була головною перешкодою для того, щоб коронувати «Мультика» як «злодія в законі». За поняттями він у всьому мав бути проти влади –- і цивільної, а особливо тюремної адміністрації. А зі своєї «ходки» за подвійне вбивство наш герой «відкинувся» умовно-достроково за... співпрацю з адміністрацією колонії! І мав він там не менш «мімімішний» оперативний псевдонім – «Пупсик». Але вся «няшність» цієї людини лише прізвиськами й обмежується. До речі, «мультик» – це зовсім не дитячий мультиплікаційний фільм, а галюциногенний наркотик.

Існування такого діяча з далеких 90-х у наші дні й справді більше схоже на галюцинацію, ніж на реальність. А коронація, кажуть, так і не відбулася із зазначених вище причин. Хоча, може, вона зірвалася й тому, що «Мультик» багато в чому розійшовся з послідовниками найвпливовішого (і вже покійного) російського «етнічного» кримінального авторитета «Діда Хасана» й лобіювали його коронацію (чомусь на Кіпрі) слабші слов'янські авторитети.

Миколаївський депутат від «Опоблоку» заявив про спробу підірвати його машинуУ Миколаєві депутат міської ради Дмитро Жвавий заявив про спробу підірвати його автомобіль.

А починав «Мультик» саме в 90-ті, звичайним «бійцем» у тодішніх авторитетів - покійного вже Анатолія Яворського (на прізвисько «Швора») та Віктора Чередника з поетичним прізвищем «Тазик». І перш ніж «накритися тазиком» у 2017 році, Михайло Тітов зробив запаморочливу кар'єру від кришування валютників, рекету кооператорів та іншого комерційного люду до вибивання боргів і навіть різних схем із металом та іншим (місто ж бо Миколаїв – потужний промисловий центр). А вже потім «Мультик» піднявся настільки, що навіть питання розподілу бюджету та землевідведень у міськраді, призначення на посади в держструктурах (!) узгоджувалися з ним до останнього часу!

Як бачимо, керував кримінальний авторитет і місцевою командою дуже принципової й опозиційної партії, називаючи її номінальних керівників і себе «однією командою». Чим же займався «Мультик» і його команда нам офіційно розповіла прокуратура: заволодінням бюджетними коштами, вимаганням, рейдерством, погрозами вбивством та іншими тяжкими злочинами, поставками зброї та наркотиків («мультиків»?) із зони АТО та іншими справами, дуже навіть опозиційними нашому Кримінальним кодексом. Кінець всього мультфільму чи лише чергової серії?

Непростий губернатор

Майже сотню обшуків одночасно в Миколаєві проводили співробітники військової прокуратури й працівники СБУ. Санкції на їх проведення видав Жовтневий суд Маріуполя за поданням прокуратури. Але чому справою займається не поліція? А тому, що після розформування УБОЗ «нова поліція» знає про організовану злочинність лише те, що бачила в серіалах і прочитала в детективних романах. Крім того, саме непритягнення поліції до справи убезпечило операцію від витоків інформації, запевняють компетентні джерела.

ОЗГ «Мультика» ще позавчора була в розквіті сил, то невже можна припустити, що її лідер раптом перестав дружити з правоохоронцями після «реформи МВС»? Смішно. Як смішна і «спроба замаху» на депутата Миколаївської міської ради від «Опозиційного блоку» Дмитра Жвавого наступного дня після резонансних затримань у Миколаєві. Нібито хтось прикріпив вибуховий пристрій до його автомобіля, який «лише завдяки щасливому випадку» не вибухнув. Цей дивний невдалий «замах» депутат пов'язує, звичайно ж, із обшуками та затриманнями напередодні, та тільки ніяк не може пояснити в чому ж зв'язок і хто на нього скоїв замах – військова прокуратура чи СБУ?

Коментар депутата-опоблоківця Дмитра Жвавого настільки шедевральний, що заслуговує цитування: «Не можу сказати, з чим це конкретно пов'язано. Всі засоби підходять, але коли ми вже опускаємося до такого, то в людей нічого святого немає. Якщо є якісь питання, то я вважаю, що їх потрібно вирішувати в правовому полі. Якщо є якісь підозри, то маємо їх пред'являти, сідати за стіл та обговорювати. А те, що сьогодні відбулося з моєю родиною, я вважаю за особистий виклик, я це просто так не залишу й буду з цим розбиратися».

Навіщо «Опозиційний блок» вирішив піти ва-банк і щосили кричати про те, що обшуки й затримання кримінальних авторитетів в рамках кримінального провадження №12013160260001485 – це політичний наїзд особисто на них? Чому не відхрестився від свого обласного керівника, якого «Мультик» «муштрував» як хотів? Та й яка політика може бути в справі про організацію вимагання чужого майна, вчиненого організованою групою (ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 189 КК України)? А конкретно – йдеться про «віджимання» ринку в бізнесмена Анатолія Мазура, в якого «Мультик» із товаришами нібито вимагав борг чи то в 500 тисяч, то потім у 250 тисяч доларів США. Відповідь лише одна: область дійсно зачищають від нелегального й відверто кримінального бізнесу, який був тісно пов'язаний із діяльністю деяких політичних сил.

А тепер давайте згадаємо, що новим губернатором Миколаївщини став Олександр Савченко. Цей чоловік із кадрової обойми президента Порошенка не лише мільйонер, який встиг повоювати в АТО, а й... колишній УБОЗівець! Йому приписують гучні перемоги в боротьбі з оргзлочинністю в Києві. Так чи потрібно дивуватися тому, що тепер завдано удару по кримінальній імперії «Мультика»? Поки тому інкримінують історію з рейдерством ринку, але в місті всі пошепки говорять, що й убивство бізнесмена-аграрія Петра Барашковського також на совісті «Мультика», а вдова загиблого каже про це вголос.

Так от головна інтрига – наскільки далеко зайдуть правоохоронці цього разу: працюватимуть до повної зачистки ОЗГ «Мультика» в регіоні чи до виправлення його «неправильної» політичної орієнтації на «правильну»? Між іншим, дружити з БПП «Мультик» також уміє...

Дітям ми залишимо наведену вище пораду Юрія Луценка про мультики, а якими словами його самого будуть згадувати перед сном миколаївські бізнесмени, скоро дізнаємося.

Максим Кречетов, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: