Обшуки в Миколаєві: з чим пов'язана спецоперація ГПУ

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Реалії такі, що бізнес в принципі веде своє коріння з кримінального минулого, й заперечувати, що в бізнесі присутні кримінальні угруповання, а політики мають із ними зв'язки, нерозумно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи обшуки ГПУ в депутатів і підприємців у Миколаєві.

«Криміналітет у бізнесі присутній не лише в Україні, але й у країнах Європи. Просто в нас ситуація відрізняється тим, що цього занадто багато. Особливо, з огляду на зростання злочинності, воєнний час та послаблення державних інститутів», – констатував Воля.

За його словами, цілком могло статися так, що певні групи діяли, не звертаючи уваги на закон, але це стало більш помітно. Те, що заарештовані представники «Опоблоку», безумовно, дає підстави думати про політичне підґрунтя. Тим більше, уточнив він, в будь-якій партії можуть бути люди з кримінальним минулим.

Велика зарплатня проти корупції: скільки тепер отримують українські чиновникиПісля вибору курсу на Європу і в рамках боротьби з корупцією головним механізмом її запобігання стало підвищення зарплатні.

«Зараз кожна сторона намагатиметься використовувати цю ситуацію у власних цілях і, ймовірно, досить успішно. Наскільки ці люди дійсно причетні, яка доказова база буде далі в Генпрокуратури й покаже чого в цій спецоперації більше – просто політики чи реального очищення. Крім того, зараз важливо, який масштаб всіх цих подій буде в самому Миколаєві, на місцевому рівні», – додав політолог.

Експерт припустив, що на активність Генпрокуратури могла вплинути критика з боку Заходу.

«Раніше посли ЄС, Велика Британія, Франція розкритикували ГПУ за те, що гальмується боротьба з корупцією. Ось якраз генпрокурор активізувався на регіональному рівні. Тим більше, що Миколаївська область завжди була кримінальним регіоном. Не виключено, що в подальшому в інших регіонах пройдуть такі ж спецоперації та затримання», – проаналізував Володимир Воля.

Як повідомлялося раніше, за результатами обшуків був затриманий лідер злочинної організації Михайло Тітов, відомий у кримінальному середовищі як «Мультик». Сьогодні ГПУ оприлюднила його розмову з головою місцевого осередку «Опоблоку».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: