Як змінювалася ціна автогазу за останній рік?

Читать на русском

За останній тиждень ціна скрапленого газу на українських заправках зросла на третину порівняно з початком року: експерти запевняють, що незабаром ціна палива відіграє назад, політики збирають акції протесту, а автомобілісти викладають додаткові 4 гривні за кожен літр палива. «Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, як змінювалася ціна зрідженого газу за останні 12 місяців.

Дійсно, за останній рік інші види автомобільного пального не показували таких стрибків вартості, як автогаз за кілька тижнів серпня: його ціна підскочила більш ніж на 4 гривні, а на деяких заправках навіть більше.

На думку паливних експертів, такий стрибок пов'язаний у першу чергу з дефіцитом зрідженого газу на ринку – значна частина поставок автогазу на український ринок зав'язана на Росію (до 50%).

Нещодавно РФ залишила це право лише за «Роснефтью», яка працює через швейцарську компанію-посередника, і знизила обсяги поставок цього палива майже вдвічі, приблизно до 40 тисяч тонн на місяць.

Крім того, на білоруських заводах, з яких також поставлялися значні обсяги зрідженого газу, почався дуже своєчасний ремонт, що й призвело до дефіциту та ажіотажного попиту на паливо.

Щодо газу вітчизняного видобутку, то на сьогодні Україна, за різними даними, може забезпечити лише близько 20-27% потреб ринку.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко пообіцяв демонтувати незаконно встановлені газові заправкиСказано 15 червня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Ще однією причиною різкого підвищення ціни, на думку експертів, є відсутність великих сховищ зрідженого газу в Україні, які могли б наситити ринок на час коливання ціни, та зниження залежності від РФ.

Політики також поспішають скористатися стрибком цін: наприклад, депутат Сергій Лещенко анонсує протести через підвищення вартості автогазу й пояснює зростання цін спробами влади монополізувати ринок руками СБУ, яка під різними приводами нібито затримує на кордоні вантажі «неправильних» компаній і пропускає вантажі компаній, пов'язаних із кумом Володимира Путіна Віктором Медведчуком.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: