Ринок пального: чому дорожчає газ і чи продовжать зростати ціни

Читать на русском
Сергій Куюнгенеральний директор «Консалтингової групи А-95»

Справді, є певне зростання цін: за місяць літр зрідженого газу на заправках подорожчав на 30 копійок, але це ситуативні коливання. Панікувати точно не варто.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор ТОВ «Консалтингової група А-95» Сергій Куюн, оцінюючи подорожчання зрідженого газу і цінову політику на ринку палива.

«Для ринку газу властиві різкі коливання, коли ціна, особливо оптова, злітає вгору за короткий час, але згодом за такий самий короткий час падає, на що заправні станції теж оперативно реагують», - констатував Куюн.

За його словами, на даний момент спостерігається вельми відчутне зростання оптових цін зрідженого газу, але воно не критичне.

«Для порівняння – близько місяця тому ціна становила 15 тисяч гривень за тонну, а сьогодні вона перевищила 20 тисяч грн/т. Тобто зростання більше ніж на 30%. Тому, безумовно, будуть зростати й роздрібні ціни», - уточнив він.

Спеціаліст пояснив, що подорожчання спричинене нестачею ресурсів на ринку.

«До осені дефіцит за допомогою світових гравців вдасться ліквідувати. Це більш ніж ймовірно. До вересня нестачі газу вже бути не повинно. Швидше за все, відбудеться відкат цін на попередні позиції. Немає підстав для панічних прогнозів», - говорить Сергій Куюн.

Експерт додав, що спостерігається зростання цін і по бензину та дизельному пальному.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко пообіцяв демонтувати незаконно встановлені газові заправкиСказано 15 червня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«Подорожчання є, але воно навряд чи відобразиться на заправних станціях. Пального більш ніж достатньо, у трейдерів є потенціал і запас міцності. Потрясінь не буде. Ці коливання ситуативні. Нічого екстраординарного не відбувається», - розповів Сергій Куюн.

Нагадаємо, раніше в КМДА заявили, що мають намір демонтувати 353 нелегальні газові заправки у Києві.

Чинний мер Києва обіцяв боротися з незаконними заправками в столиці ще два роки тому. Перелік обіцянок Віталія Кличка - за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: