Цінові коливання – 18 гривень за літр: чому злетіли ціни на газ

Читать на русском
Сергій Куюнгенеральний директор «Консалтингової групи А-95»

Оптова ціна на скраплений газ досягла 30 тисяч гривень за тонну й зросла за місяць удвічі. Це означає, що на колонці такий газ будуть змушені продавати по 17,5 гривень за літр.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав директор ТОВ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн, передає «Слово і Діло».

«За останні 3 роки газ подорожчав майже вдвічі. Всі ці три роки ціна на газ становила 35-40% від вартості бензину А-95, тоді як нормою є 50-60%. Тоді це зростання більш плавне та прогнозоване. Економічна криза підштовхнула автовласників до дешевого пального. Ринок просто не встигає за такими обсягами. Один збій – і він починає хитатися, а сьогодні, в розпал сезону, відкрилися відразу кілька проблем, які відразу ж вилилися в глибокий дефіцит і зростання цін», – зазначив фахівець.

Експерт уточнив, що такий сценарій на ринку бензину або дизпалива є малоймовірним.

«Ці ринки зрілі, є запаси, створена інфраструктура, в тому числі для прийому морем, чого немає на газовому ринку», – підкреслив він.

Як пояснив фахівець, ще однією причиною зростання ціни є нелегальні компанії.

«Їх дуже багато як на роздрібному ринку, так і на оптовому. І саме завдяки їм усі ці три роки ціна була настільки низькою. Адже ця дешевизна головним чином досягалася несплатою податків»

Навіть зараз газ у Київській або Житомирській областях дешевший, ніж у Києві, на 1 гривню за літр. Чому? Тому що всі нелегали з Києва перебралися за Окружну дорогу, де зараз між цими бочками яблуку ніде впасти. «Не знаю, що вони там не платять до бюджету, а я точно заощаджую» – типова думка більшості автовласників на газі.

«Нелегали також внесли свою лепту в кризу. Це бізнес одного дня, кеш-товар-кеш. Ніхто не заморочується із запасами, інвестиціями в сховища тощо. Як із ними конкурувати цивілізованим компаніям? Ті також не роблять запасів та особливих інвестицій, оскільки все це підвищує собівартість товару, а як із нею конкурувати з тими ж нелегалами? Ось так вони й жили, поки в один день не висохли», – констатував Куюн.

Експерт додав, що в цій ситуації безглуздими виглядають звинувачення на адресу РФ.

«Саме РФ забезпечувала всі ці три роки апетити українського ринку, що зростають. По суті, ми потрапили в чергову залежність. Пішли від неї з нафтою, з природним газом, зі світлими нафтопродуктами, а зі скрапленим газом – загрузли», – наголосив він.

Як розповів експерт, на початку цього року РФ залишила єдиним експортером газу в Україну «Роснефть», яка продає свій ресурс через швейцарську компанію Proton Energy.

Газ для авто: в чому причина різкого здорожчанняЦіни на зріджений газ за тиждень зросли майже на 4 гривні. Востаннє подібне подорожчання популярного серед українців палива відбулося рік тому – з 8,30 до 10,70 гривень за літр. В чому секрет «літнього» зростання ціни на газ?

«Її обсяг – близько 40 тисяч тонн на місяць. Це близько 25% від споживання. У найкращі часи вони поставляли сюди до 70 тисяч тонн на місяць. І це було 50-60% ринку. Маржа в нинішніх поставок фіксована, хоча на такому ажіотажі росіяни могли б зараз підняти колосальні гроші. Але найголовніше в іншому: з якого це часу ми почали чекати від росіян чогось хорошого?», – зазначив Куюн.

На його переконання, тези про те, що якби росіяни не залишили одного постачальника, ми могли б купувати й у інших російських виробників, а кризи не було б, викликають подив.

«Яка робота з росіянами? В нас війна з ними взагалі-то. Що за закиди? Потрібно взагалі будувати ринок без розрахунку на РФ, тому що це постійний фактор дестабілізації. Варто було б узагалі закрити звідти поставки. Так, газ подорожчав би на кілька гривень, оскільки морський газ дуже дорогий, але ми мали б стабільність і прогнозованість. Але багато хто хоче і рибку з'їсти, і російські дешеві обсяги завозити, і гордими та незалежними бути. Так не буває. Не шукайте в нинішніх проблемах із газом політики. Це проблеми ринку, що зростає», – проаналізував ситуацію Сергій Куюн.

Відзначимо, на деяких АЗС ціна досягає вже 17-18 гривень. Оператори ринку також прогнозують підвищення ціни на автогаз. Головною причиною в уряді назвали брак ресурсу.

Нагадаємо, нпродний депутат Сергій Лещенко анонсував акцію протесту 30 серпня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: