Відтік валютних депозитів з Привату: чому українці забирають валюту та чи є загрози для банку

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Приватбанк наразі залишається проблемним банком, який має серйозні неврегульовані прецеденти, пов'язані з проведенням приватизації, а численні судові позови довкола банківської установи створюють ефект невизначеності у сприйнятті банка населенням. Ці фактори, безумовно, не сприяють вкладенням.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи інформацію про те, що Приватбанк став лідером за відтоком валютних депозитів.

«Попри всі проблеми, ПриватБанк відноситься до категорії системно важливих банків. Це той банк, якому за будь-яких проблем і обставин навряд чи дадуть можливість збанкрутувати. В такому випадку це обвалить взагалі всю банківську систему України», - констатував Сіденко.

За словами спеціаліста, попри проблеми, ПриватБанк триматимуть «на плаву».

На його погляд, відтік депозитів пов'язаний не лише з приватизацією та процесами в банківській системі.

Обшуки НАБУ в ПриватБанку: куди поділися мільярди гривеньЖурналіст «Слова і Діла» Олег Новіков розповів, із чим були пов'язані обшуки місячної давності в головному офісі ПриватБанку.

«Існують ризики й настороженість щодо самої валюти. Ніхто не очікував подорожчання євро і такого співвідношення долар-євро. Крім того, провідні банки сьогодні майже оновили ставки по депозитам. Доларові депозити не мають такої перспективи заробляння коштів, як депозити в гривнях. Багато хто пішов на конвертацію валюти», - пояснює економіст.

Експерт відзначив, що це непоганий процес, але уточнив, що існують ризики.

«Наразі в ідеалі мають вживатися заходи щодо стабілізації гривні. Ризики залишаються, зважаючи на великі обсяги коштів, які Україна зобов'язана виплачувати за зовнішніми боргами, а курс на осінь може зрости. Це все створює можливості для нестабільності. Тому однозначні висновки робити зарано. Поточні тенденції не відображають довгостроковий тренд», - проаналізував Володимир Сіденко.

Як повідомляється, обсяг валютних депозитів населення у Приватбанку скоротився на 124,3 млн доларів США після націоналізації.

Нагадаємо, до сервісу «Приват24» планують підключати інші українські банки.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: